Столичні школи ще не готові бути фінансово самостійними через корупційний закон про держзакупівлі

Столичні школи ще не готові бути фінансово самостійними. Принаймні доти, доки діє закон про держзакупівлі у новій редакції.
Так відреагували економічні експерти на ідею запровадити у двадцяти відсотках столичних шкіл особисті банківські рахунки.
Нагадаємо, з такою ініціативою виступило головне освітянське відомство. Зі слів чиновників, експеримент стартує з першого вересня і стосуватиметься передусім престижних шкіл. Хоча обмежень не буде і для звичайних середньоосвітніх закладів, що забажають фінансової незалежності.
Проте експерти таке ноу- хау вважають підступним. Адже школи напряму виводять на Тендерну палату України. А там їм диктуватимуть суворі вимоги до закупівлі шкільного інвентарю. І звичайні школи це навряд чи потягнуть. На думку фахівців, нова ідея може загрожувати їм фінансовою кризою.
Віталій Журавський: «Тепер всі перевіряючі структури будуть в школі. Чи захоче це кожен директор- я не знаю. Мені здається, школи повинні бути фінансово самостійними. Треба запроваджувати додаткового бухгалтера, заступника директора з фінансових справ».
Керівник громадського проекту «Стратегія державних закупівель» Володимир Волков: «Они просто переводят школы на прямой контакт с существующей системой, т.е. они будут платить за раговор по телефону- 4 гривны- минута, они будут платить за тендерную документацию,за размещение ифнормации в интернете-от трехсот до двух тысяч гривень. Т.е. сегодня, сняв с себя груз ответственности, перекласть на плечи школы, которые будут в этой системе обдирать по полной программе».

946 просмотров

Добавить комментарий