Звернення АМУ до Кабінету Міністрів України щодо необхідності внесення змін до закону України „Про закупівлю товарів,робіт і послуг за державні кошти”

5 квітня Правління АМУ прийняло Звернення до Кабінету міністрів України щодо необхідності внесення змін до закону України „Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти”
ЗВЕРНЕННЯ
Асоціація міст України та громад вкрай занепокоєна ситуацією, що склалась із виконанням програм у зв’язку з введенням в дію змін, що стосуються закупівель за кошти державного та місцевого бюджетів.
Прийняття змін до закону України „Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти” (Відомості Верховної Ради (ВВР), 2000, N 20, ст.14) в частині створення Тендерної палати та реорганізації уповноваженого органу по управлінню закупівлями за державні кошти (№ 2664-IV від 16.06.05 та № 3205-IV від15.12.2005) «Про внесення змін до Закону України „Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти“ та інших законодавчих актів України» практично паралізує процес закупівель.
Ще більшого удару завдано прийняттям Закону № 424-V від 01.12.2006, яким процедури закупівель розповсюджуються на комунальні підприємства, знижується поріг застосування процедур, посилюються вимоги до підготовки членів тендерного комітету, ускладнюються процедури проведення тендерів.
Згідно із зазначеними законами було створено Тендерну палату України з функціями державного органу, яка монополізує весь процес закупівель від подання оголошень до укладання договорів через комерційні структури, що пов’язані з колами, близькими до Тендерної палати.
Щодо функцій арбітражу та прийняття рішень щодо виду закупівель то вони передані Спеціальній контрольній комісії, що має необмежені повноваження та контролюється Тендерною палатою України.
Порушені принципи як організації тендерного законодавства так і взагалі організації державного управління.
Так, система організації Спеціальної комісії суперечить принципам, затвердженим Конституцією України щодо засад поділу державної влади на законодавчу, виконавчу та судову (стаття 6 Конституції України) та віднесення до повноважень комітетів Верховної Ради України законопроектної роботи (стаття 89 Конституції України).
Також однією з основних проблем є те, що в систему закупівель залучаються кошти державних підприємств, що здійснюють свою діяльність в умовах відкритого ринку і не потребують застосування окремих процедур, притаманних для публічного сектору.
Внаслідок застосування вказаних законів прямі втрати бюджетів різних рівнів становлять понад 1 млрд. грн., що включають в себе плату за надання оголошень, оплату нав’язаних послуг приватних консалтингових фірм, додаткові витрати від нав’язаних форм гарантій забезпечення пропозицій та виконання контрактів, витрати від розірвання контрактів через судові рішення по необґрунтованим позовам.
Також, як показує практика, під час проведення тендеру постачальник продукції пропонує ціни більші в середньому на 10% від середньоринкових.
Для виправлення вищевказаної ситуації потрібно терміново внести відповідні зміни у тендерне законодавство України, а саме призупинити дію змін до Закону України „Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти” за № 2664-IV від 16.06.05р., № 3205-IV від 15.12.2005р. та № 424-V від 01.12.2006р.), розробити тимчасову схему управління закупівлями на час прийняття нової редакції закону , адаптованої до кращих практик розвинутих країн.
Внести відповідні зміни до закону України „Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти” в яких передбачити:
1. Методологічний супровід закупівель уповноваженому державному органу, бажано в структурі Міністерства фінансів України;
2. Спрощення процедури подачі заявок на інтернет-сторінку уповноваженого органу. Встановити Постановою Кабінету Міністрів України єдину плату за розміщення таких заявок;
3. Зміну системи підготовки та сертифікації кадрів, що професійно здійснюють процедури закупівель;
4. Забезпечення особливих заходів захисту працівників, що займаються процедурами закупівель в уповноваженому органі від зовнішніх контактів корупційного характеру;
5. Усунення з системи закупівель посередників, що нав’язують свої послуги, в тому числі громадську організацію „Тендерна палата України”;
6. Передачу контролю за закупівлями Контрольно-ревізійному управлінню України;
7. Відновлення роботи єдиних тендерних комітетів у містах та до законодавчого врегулювання статусу комунальних підприємств не розповсюджувати на них дію тендерного законодавства;

Прийнято на засіданні Правління Асоціації міст України та громад
5 квітня 2007 року, м. Київ

1 035 просмотров

Добавить комментарий