Тендерна палата оголосила війну територіальним громадам

Протягом 2005 – 2006 років Верховна Рада України прийняла низку змін до Закону України „Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти” (Відомості Верховної Ради України, 2000, 3 20, ст. 14), згідно з якими передбачено створення Тендерної палати, реорганізацію уповноваженого органу по управлінню закупівлями за державні кошти та поширення процедури закупівель на комунальні підприємства.
Згідно з цими змінами була створена Тендерна палата України (має статус громадської організації) з функціями органу державної влади, яка на практиці монополізувала весь процес закупівель – від подання оголошень до укладання договорів через комерційні структури, що мають безпосереднє відношення до кіл, пов’язаних з Тендерною палатою, більше того, функції арбітражу та прийняття рішень щодо конкретних видів закупівель були передані Спеціальній комісії, яка наділена практично необмеженими повноваженнями та фактично контролюється Тендерною палатою.
Зазначені нововведення, за попередніми підрахунками, призведуть до прямих втрат бюджетів різних рівнів в сумі, що становить понад 7 млд. гривень на рік, що включають: плату за надання оголошень, оплату послуг, нав’язаних приватними (пов’язаними з Тендерною палатою) консалтинговими структурами, додаткові витрати від „запропонованих” гарантій забезпечення пропозицій та виконання контрактів тощо.
Асоціація, органи місцевого самоврядування всіх рівнів неодноразово висловлювали своє негативне сприйняття нових правил здійснення закупівель за рахунок бюджетних коштів. Головними аргументами такого відношення є те, що „нововведення” щодо закупівель товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти суперечать конституційним принципам здійснення державної влади, суттєво ускладнюють процедуру проведення тендерів, створюють умови для поширення корупції при проведенні тендерів і призводять до значних додаткових витрат з місцевих бюджетів.
Ця позиція Асоціації та органів місцевого самоврядування багато разів була озвучена на зустрічах з Президентом України В.А. Ющенком, Прем’єр-міністром України Януковичем В.Ф., Головою Верховної Ради України О.О. Морозом, Першим віце-прем’єр-міністром Азаровим М.Я., іншими керівниками держави протягом січня – квітня 2007 року. Всі із зазначених високопосадовців висловили розуміння проблеми закупівель товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти та заявили про свою готовність розібратися в ситуації, що склалася, і сприяти внесенню змін в законодавство з метою спрощення процедури закупівель.
Однак, як показав подальший розвиток подій, обіцянки не мали практичного результату. Більше того, справедливі зауваження Асоціації, органів місцевого самоврядування зустріли зрозумілий спротив Тендерної палати та тих представників органів державної влади, які лобіюють інтереси її членів.
Така ситуація змусила органи місцевого самоврядування з метою захисту прав та законних інтересів територіальних громад вдатися до екстраординарних заходів. Зокрема, підтримуючи звернення Секції Асоціації з питань економічного розвитку територіальних громад, що було схвалене Правлінням Асоціації, 21 травня, в день десятиліття прийняття Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, 418 органів місцевого самоврядування (переважна більшість членів Асоціації) здійснили попереджувальну акцію – не здійснювали жодних видатків з місцевих бюджетів. Мета цієї акції – привернути увагу органів державної влади, політичних партій, широкої громадськості до пекучої проблеми – запровадження закупівель за бюджетні кошти через надуману структуру (Тендерну палату), що, по-суті, створює умови для поширення корупції при використанні бюджетних коштів.
Результати акції не примусили довго чекати. Так, вже 23 травня 2007 року на сторінках деяких Інтернет-видань (Новини України, Україна кримінальна) з’являється висмоктані з пальця повідомлення щодо причетності керівництва Виконавчої дирекції Асоціації до якихось махінацій в сфері будівництва, неправомірного використання коштів Асоціації тощо. Ініціатор таких інсинуацій виявився досить швидко – вже 24 травня 2007 року на сайті Тендерної палати розміщується так зване „Офіційне звернення Тендерної палати України до мерів міст України”, в якому здійснено спробу оббрехати Асоціацію, органи місцевого самоврядування та поставити під сумнів їх законні дії, спрямовані на захист фінансових прав та законних інтересів територіальних громад.
Низькопробність, непрофесійність та блискавичність, з якою було „видано на гора” зазначену нісенітницю, свідчить про те, що попереджувальна акція, ініційована Асоціацією, виявилася вдалою — вона зачепила за живе тих, хто за лаштунками Тендерної палати намагається вирішувати свої бізнесові інтереси за рахунок і без того жебрацьких місцевих бюджетів. І в цьому плані, можна констатувати, що обраний органами місцевого самоврядування спосіб боротьби за права та законні інтереси територіальних громад є дієвим та ефективним.

Що стосується примітивних інсинуацій, що містяться у згаданому вище Зверненні, то Асоціація в цілому, її керівники неодмінно скористуються своїм законним правом звернення в суд для захисту своєї честі, гідності та ділової репутації. Брехуни мають бути покарані.
Користуючись нагодою, Асоціація, захищаючи інтереси органів місцевого самоврядування, територіальних громад, заявляє про свій намір продовжити здійснення заходів, необхідних для запровадження цивілізованої, прозорої та ефективної процедури закупівель товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти.
Органи місцевого самоврядування, широка муніципальна громадськість сподіваються на розуміння своєї позиції з боку вищих органів державної влади, політичних партій та очікують від них реальної підтримки у питаннях розблокування закупівельної політики, спрямованої на покращання життя жителів наших сіл, селищ та міст.

Прес-служба Виконавчої дирекції Асоціації міст та громад, 25 травня 2007 р.

842 просмотров

Добавить комментарий