Діяльність ТПУ загрожує національній безпеці України?!

У вівторок, 27 червня 2006 року в Будинку вчителя відбувся круглий стіл, організований перважно опонентами нового закону про державні закупівлі, котрий повністю змінив попередньо існуючу систему державних закупівель в Україні, повідомляє сайт «Майдан»
На думку більшості учасників цього круглого столу, в якому взяли участь численні підприємці, представники місцевих органів влади та активісти громадських організацій, попередній поганий закон замінили ще гіршим.
Як твердили виступаючі, новим Законом „Про державні закупівлі” створене небачене ніде у світі химерне утворення, в якому наче в міфологічному кентаврі поєднанні абсолютно несумісні речі. Тендерна палата України та контрольована нею комісія Рахункової палати по держзакупівлях отримали непередбачені Конституцією України повноваження, співмірні із повноваженнями СБУ та інших подібних правоохоронних органів.
За повідомленнями виступаючих, ці повноваження вже активно і системно використовуються для зловживань у системі закупівель. Дуже дошкульним для державних установ та державних програм, особливо програм в області освіти та медицини, стало суттєве завищення витрат на проведення тендерів, яке звязане з монополізмом на оприлюднення інформації про тендери, надання консультативних послуг та розробку тендерної документації.
Одним із результатів нової хвилі зловживаннь у сфері державних закупівель є блокування та параліч роботи багатьох державних служб, зокрема органів охорони здоров’я, зриву деяких програм Міноборони України.
В якості прикладу було наведено падіння пішохідного моста на Сумщині, під час якого загинули місцеві школярі. Ремонт мосту, який мав бути проведений, був відкладений із-за втручання Тендерної Палати України та контрольної комісії, які заблокувати результати тендера проведеного за два місяці перед тим.
Виступаючі не виключали що надзвичайні повноваження нових структур використовують для свідомого саботування деяких важливих державних програм у політичних цілях чи на замовлення закордонних спецслужб. Так, наприклад, вкотре зірвані роботи на стратегічно важливому для Україні острові Зміїний в Чорному морі. Нові правила дозволяють багаторазово скасовувати результати тендерів на проведення робіт і затягувати час допоки роботи на острові стануть неможливим із за настання сезону осінніх штормів. Подібна ситуація склалася з коштами, які було виділенені на підтримку української культури в Севастополі. Заблокувавши цільове використання цих коштів, місцеві чиновники розтринькують їх на будь що.
Як ствердили виступаючі місцеві органі влади внаслідок подібних речей зараз майже повністю втратили можливість планувати та контролювати власний бюджет і витрати власних коштів.

1 183 просмотров

Добавить комментарий