Суддя Алла Губко отримала червону картку

Всеукраїнське об'єднання «Молодь — надія України» вимагає від Вищої ради юстиції України ініціювання дисциплінарного провадження щодо судді Солом'янського райсуду.

Під стінами Вищої ради юстиції України відбувся мітинг представників всеукраїнського об'єднання «Молодь — надія України» з вимогою зупинити незаконні постанови, ухвали та рішення корумпованих судів, що приймаються на замовлення Тендерної палати України (ТПУ).

Також молоді активісти вимагали від найповажнішого юридичного органу дисциплінарного провадження щодо судді Солом'янського райсуду Губко, яка у серпні цього року ухвалила незаконне та необґрунтоване рішення.

За словами голови об'єднання Вадима Гладчука, за неповні три місяці 2006 року проти журналіста Андрія Марусова було подано 56 позовів про захист честі, гідності та ділової репутації: «Позивачів було четверо — спілка громадських організацій «Тендерна палата України», ТОВ «Європейське консалтингове агентство», ТОВ «Центр тендерних процедур» і Володимир Врублевський. Переважна більшість позовів (49) стосувалися журналістського розслідування ситуації у сфері держзакупівель, матеріали якого розміщувалися на веб-сайті «Е-Урядник».

Він також наголосив, що особливістю позовів є те, що вони спрямовувалися одночасно до двох районних судів Києва — Деснянського (30 позовів) та Оболонського (23). Тому розгляд справ у суді Оболонського району, де відповідач не проживає, відбувався без його участі, що позбавляло можливості відстояти свою правоту. Як наслідок, уже на початок 2007 року Оболонський суд ухвалив вісім рішень не на користь Андрія Марусова, тоді як у Деснянському суді було ухвалено п'ять рішень, в яких позивачам у задоволенні їхніх вимог було відмовлено.

Зазначимо, що Тендерна палата подала судовий позов і на газету «Вечірній Київ». Голова правління ТПУ Володимир Лаба вважає, що публікація «Чужий серед своїх» (див. «Вечірку» за 21.08) є недостовірною, негативною і принижує його ділову репутацію. Тому пан Лаба просить Шевченківський районний суд ухвалити постанову щодо спростування на сторінках зазначеного видання інформації про позивача. Втім, подавши позовну заяву, Володимир Лаба та його підлеглі чомусь відразу ж заховалися в кущах. Тому на перше судове засідання, що відбулося на початку тижня, жоден представник ТПУ так і не з'явився. Чому б це?

Також учасники мітингу вручили співробітникам Вищої ради юстиції звернення Вадима Гладчука щодо ініціювання дисциплінарного провадження стосовно судді Солом'янського районного суду Алли Губко. У ньому, зокрема, йдеться про те, що 10 серпня 2007 року представник Феміди, виконуючи замовлення почесного президента Тендерної палати України, народного депутата VI скликання Олександра Ткаченка (КПУ) та ще одного нардепа того ж скликання Антона Яценка (БЮТ), метою яких є перешкоджання громадській діяльності Вадима Гладчука, прийняла незаконне та необґрунтоване рішення щодо затримання активіста. Втім, 16 серпня 2007 року ухвалою Апеляційного суду м. Києва постанову суду першої інстанції визнано незаконною та необґрунтованою, через що й скасовано.

У Тендерній палаті коментувати ситуацію вкотре відмовились.

«Вечірка» слідкуватиме за перебігом подій.

Між іншим

Віктор Янукович вважає Тендерну палату найкорумпованішим органом у країні

У серпні цього року прем'єр-міністр Віктор Янукович доручив Генеральній прокуратурі та правоохоронним органам перевірити діяльність ТПУ. «Просив би передати Генеральній прокуратурі моє прохання і скоординувати роботу. Послухаємо звіт робочої групи і вживемо всіх заходів для наведення порядку. А наводити його потрібно жорстко», — таку заяву прем'єр зробив під час візиту на Харківщину. Також пан Янукович під час свого перебування на Слобожанщині зазначив: «Більше корупції, ніж у цій Тендерній палаті, я вважаю, в країні немає. Тому ми будемо вживати найжорсткіших заходів».

Голова Харківської облдержадміністрації Арсен Аваков називає ситуацію у сфері державних закупівель катастрофічною. Особливо чиновника непокоїть монопольне становище на ринку держзакупівель ТОВ «Європейське консалтингове агентство»: «Необхідність співробітництва з цим агентством призводить як до додаткових грошових витрат, так і до затягування процесу закупівель. Тільки за поточний рік Харківська область, за підрахунками фахівців, повинна виплатити ТОВ «Європейське консалтингове агентство» від 50 до 70 млн грн. як плату за його послуги».

За словами директора Інституту реформування вітчизняної економіки Бориса Самійленка, ТПУ є вотчиною народних депутатів від БЮТ: «Ідея створення Тендерної палати належить бютівцю Сергію Осиці. Це було зроблено тоді, коли лідер БЮТ Юлія Тимошенко очолювала бюджетний комітет Верховної Ради. Саме поява ТПУ дала змогу пані Тимошенко і панові Губському контролювати бюджетні потоки. Члени БЮТ отримали контроль над закупівлями за державні кошти, а це — 3-7% від 147-мільярдного бюджету України. Для цього вони створили низку компаній, що входили до кожного тендера, і пропонували решті учасників «відкат» за неучасть у ньому».

Утім голова правління Тендерної палати Володимир Лаба всі звинувачення відкидає. На офіційному сайті розміщено інформацію, буцімто мета створення цієї організації кришталево чиста і непорочна. Зокрема у розділі «Про нас» написано так: «Цілі та завдання Тендерної Палати України, визначені Законом та Статутом, полягають у сприянні розвитку системи державних закупівель в Україні, прозорості державних закупівель, підвищенню ефективності та раціональності витрачання державних коштів, забезпеченню інформаційно-методичного супроводу державних закупівель, підвищенню конкуренції на ринку державних закупівель і т.д.».

газета «Вечірній Київ»

929 просмотров

Добавить комментарий