Про узаконену корупцію у сфері держзакупівель

Починаючи з січня 2005-го ВР не раз «вдосконалювала» закон про держзакупівлі під приводом боротьби з корупцією.

Його остання версія (від 1 грудня 2006-го) паралізувала систему — нинішнього бюджетного року Мінфін був змушений блокувати проведення тендерів і в Держказначействі зависло понад 20 млрд грн. 12 липня РНБОУ визнала, що основними недоліками системи є «монополія на опублікування тендерних оголошень», «надання Тендерній палаті України повноважень, невластивих громадським організаціям» тощо.

Кабміну Януковича було запропоновано підготувати принципово новий законопроект про держзакупівлі, однак віз і нині там. Річ у тому, що президентський Указ № 642/2007, який імплементував відповідне рішення РНБОУ, не врахував... позиції самого Віктора Ющенка, котрий з політичних міркувань відмовився підписувати будь-які документи, ухвалені розпущеним парламентом. Перший заступник голови президентського Секретаріату Олександр Шлапак уточнив Контрактам, що зараз розробка нового законопроекту йде повним ходом. Документ стане для ВР VI скликання і нового уряду лакмусом на корумпованість.

Сам собі конкурент

Хто сказав

Олексій КОСТУСЄВ (Контракти, № 10 від 05.03.2007 р.)

Хто він: голова АМКУ

Чому він: тому що не захотів бути вивіскою

— Як ви оцінюєте останні зміни до закону про держзакупівлі?

— Я далекий від думки, що вони ідеальні. Підписавши змінений закон, президент сказав, що його необхідно доопрацювати. Такої самої думки дотримується і перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров... Ціна питання — близько 100 млрд грн на рік, які не завжди розподіляються прозоро. Існують відкати, інші зловживання.

— Ви відповідаєте так, ніби не АМКУ, а якесь інше відомство, згідно з попередньою редакцією закону про держзакупівлі, було уповноважене контролювати тендерну сферу.

— До березня 2006 року контролем держзакупівель займалося Мінекономіки. У новій редакції закону уповноваженим органом визначено АМКУ, але особисто я від цього не в захваті. По-перше, мені не до душі контролювати апріорі недосконалу систему. По-друге, зараз наші функції істотно урізані порівняно з функціями не тільки Міжвідомчої комісії, яка має почати працювати з 12 березня, а й усім відомої громадської організації. Я від початку був проти всього цього і не допущу, щоб під вивіскою АМКУ ухвалювалися якісь рішення, м’яко кажучи, не завжди у правовому полі.

— Хто в 2007 році видаватиме дозволи на проведення тендерів «з одним учасником»?

— Міжвідомча комісія, до складу якої увійдуть три представники профільного комітету ВР, три — ТПУ, по одному — з Рахункової палати, Держказначейства, ГоловКРУ, Мінекономіки та АМКУ.

— Чим закінчилося розслідування АМКУ щодо структури, яка нібито монополізувала сферу розміщення тендерних оголошень в інтернеті?

— Ми оштрафували ЄКА на 100 тис. грн, вони звернулися до суду.

Майнові баталії

Хто сказав

Анатолій ГРИЦЕНКО (Контракти, № 9 від 26.02.2007 р.)

Хто він: міністр оборони України

Чому він: тому що дав відсіч ворогу

— Скільки грошей Міноборони витрачає на замовлення товарів, робіт та послуг?

— Торік ми витратили на тендерні закупівлі близько 3 млрд грн. До речі, цю сферу також довелося реформувати. Замість десятків тендерних комітетів, що існували в міністерстві, було створено чотири, а цього року вони об’єднаються в єдиний тендерний комітет. Чинний закон про державні закупівлі дуже недосконалий. Тендери зриваються через те, що оскаржити їхні результати і таким чином зупинити процес фінансування можуть навіть не учасники, а хто завгодно. Я вже не кажу про монополію комерційної установи на публікацію тендерних оголошень. На цьому заробляють десятки, якщо не сотні мільйонів гривень.

— Хто, за вашою інформацією, лобіював останні зміни до закону про держзакупівлі?

— На засіданнях уряду я чув конкретні прізвища, але не можу їх називати.

Формений оптимізм

Хто сказав

Вадим КОПИЛОВ (Контракти, № 20 від 14.05.2007 р.)

Хто він: перший заступник міністра фінансів

Чому він: тому що очолив Міжвідомчу комісію з питань держзакупівель

— Ви очолюєте міжвідомчу комісію, на яку, зокрема, покладено завдання завершити реформування системи держзакупівель. Які проекти рішень вже підготовлено?

— Комісія почала працювати, ми збираємося щотижня, після засідань у нас не залишається нерозглянутих питань.

— Про які проблеми йдеться на засіданнях комітету?

— Вони добре відомі і замовникам, і учасникам тендерів.

— Нагадайте, будь ласка.

— Йдеться про монополізацію розміщення тендерних оголошень в інформаційних системах. Монополісти, як відомо, схильні диктувати ціни і нав’язувати непотрібні послуги. Це, зрештою, впливає на вартість держзакупівель. Розв’язання цієї проблеми є для нас першочерговим завданням.

— Вас не дивує, що згідно з останніми змінами до Закону про держзакупівлі учасників торгів зобов’язують на платній основі друкувати інформацію про себе у тендерних каталогах?

— Ми розглядаємо й це питання, й інші. Чинний закон про держзакупівлі вступив у силу в березні, до цього діяв ще гірший варіант, прийнятий у 2005 році... Загалом усі зміни до цього закону проводили під гаслом «Геть корупцію!». З одного боку, її начебто спробували подолати, з іншого — наштовхнулися на неї в іншому варіанті.

http://www.kontrakty.com.ua/show/ukr/article/32/4920079733.html

802 просмотров

Добавить комментарий