Наша пісня гарна й нова: Тендерна палата у скандалі знову

Через конкурсні «націнки» суттєво зростає собівартість газу та інших товарів, оплачених державним коштом

Тендерну палату України (ТПУ) і ТОВ «Європейське консалтингове агентство» знову звинувачують у зловживанні при реалізації Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти». Цього разу звинувачення посипалися з боку Державної Компанії «Газ України».

Як повідомили JeyNews у Державній Компанії, менеджмент підприємства вважає, що Тендерна палата України не забезпечує ефективного витрачання державних коштів при здійсненні своєї діяльності по організації виконання Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти». Створена Палатою система процедури проведення тендерів щодо закупівлі за державні кошти, суперечить духу і букві цього Закону.

Зокрема, зловживаючи прогалинами в законодавстві, Тендерна палата України фактично привласнила непритаманні цій громадській організації і неврегульовані чинним законодавством функції у визначенні вартості послуг із розміщення інформації з питань державних закупівель у мережі Інтернет. З цією метою ТПУ створила багатоланкову схему безпідставного заволодіння державними коштами в особливо великих розмірах.

Єдиним власником порталу «Державні закупівлі України» у мережі Інтернет є ТОВ «Європейське консалтингове агентство». Згідно з рішенням Антимонопольного комітету України, ТОВ «Європейське консалтингове агентство» визнано таким, що займає монопольне становище на загальнодержавному ринку послуг з оприлюднення інформації про закупівлю товарів, робіт, послуг за державні кошти в інформаційних системах у мережі Інтернет.

Нагадаємо, Антимонопольний комітет України зобов’язав ТОВ «Європейське консалтингове агентство» припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

«Натомість, Тендерна палата України здійснює грубий тиск на ДК «Газ України», — скаржаться на державному підприємстві. Вона фактично змушує сплатити за оприлюднення звіту Компанії про результати здійснення процедури лише однієї закупівлі природного газу не 500 грн. (згідно умов договору, укладеного з ТОВ «Європейське консалтингове агентство»), а 270 тис. грн.

У разі сплати зазначеної суми, ці витрати, які лягають на Компанію лише за опублікування одного звіту в Інтернеті на сайті «Державні закупівлі України», збільшують собівартість природного газу та теплової енергії.

Таке зловживання Тендерною палатою України, що всупереч вимогам Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти», створила непрозору монопольну систему оприлюднення інформації щодо тендерних закупівель, на думку ДК «Газ України», лягає додатковим фінансовим тягарем на кінцевих споживачів природного газу та теплової енергії.

З практикою монопольного інформаційного зашморгу раніше зіштовхувалися інші міністерства, бюджетні організації і підприємства України. Сьогодні таким зашморгом Тендерна палата України намагається незаконно отримати від Компанії значні суми коштів. Від подібної практики вимагання державних коштів потерпають також всі теплопостачальні підприємства, які підпадають під дію цього Закону.

На сьогодні діяльність Тендерної палати викликає незадоволення не лише з боку окремих державних підприємств та установ, особливо для середніх і дрібних суб’єктів конкурсу, для яких умови тендеру роблять фінансово неможливою участь у ньому.

Втім, для владних вертикалей тендерне протистояння носить дещо інший характер – характер війни за сфери впливу та розподілу фінансових ресурсів між тими органами влади, які мають відношення і вплив на Палату.

Улітку цього року відбулася чергова, але не остання битва на конкурсному фронті, коли Кабінет Міністрів України намагався повернути втрачені колись повноваження у сфері державних закупівель. Тоді не без участі Президента України Віктора Ющенка вдалося уникнути коригування Закону України «Про закупівлю товарів, робіт та послуг за державні кошт». Зміни до закону були внесені Верховною Радою 19 червня, проте опублікувати їх в «Урядовому Кур’єрі» так і не вдалося завдяки озброєному спец підрозділу СБУ, який силою не дозволив поміняти закон у приміщенні друкарні уночі з 5-го на 6-те липня.

А між тим нові правила гри у сфері державних закупівель могли би зробити цей процес прозорішим й принаймні доступним для всіх учасників тендерів. У чиновницьких колах та в Антимонопольному комітеті, зокрема, наполягають на необхідності негайної зміни профільного законодавства, повернення та концентрації повноважень державним органам влади. Інакше, кажуть вони, зупинити корупцію у цій сфері буде не можливо.

Виконувач обов’язків віце-прем’єр міністра України Олександр Кузьмук пояснює, що чинна законодавча база є вкрай неефективною у сфері послуг та закупівель, тому її необхідно вдосконалити, про що він сказав на спеціальній нараді Кабінету Міністрів. Те, що чинна система контролю та аудиту держзакупівель слабка, констатували у Світовому Банку. Такого висновку дійшли експерти банку, провівши дослідження сфери держзакупівель, результати якого оприлюднив директор СБ по Україні, Білорусі і Молдові Поль Бермінгхем.

«Законодавство у сфері держзакупівель далеко недосконале – воно потребує кардинальних змін. І, насамперед, необхідно чітко визначити, хто реально буде займатися цими питаннями, наділити цю структуру всіма необхідними повноваженнями, — розповів у коментарі JeyNews голова Антимонопольного комітету України, Олексій Костусєв. — Сьогодні уповноваженим органом визначено АМКУ, але реально — це лише «вивіска», адже всі рішення приймає Міжвідомча комісія з питань державних закупівель. До того ж, інколи ці рішення прямо суперечать інтересам держави, як у справі з безкоштовним веб-порталом, який, виконуючи постанову уряду, намагається створити ще один АМКУ, і ми нічого з цим не можемо зробити».

На думку керівника АМКУ, головне сьогодні, аби повноваження були зосереджені в одних руках, і це може бути як Мінекономіки, що запропоновано в урядовому законопроекті, так і окрема установа з питань державних закупівель.

Наразі вже очевидно, що сфера державних закупівель потребує втручання не тільки правоохоронних органів, а й керівництва держави. Лише в цьому випадку можна змінити ситуацію на краще. Однак, спершу необхідно побороти штучно створену за минулих часів монополію ТОВ «Європейське консалтингове агентство» — власника порталу zakupivli.com, чим зараз і займається АМКУ, незважаючи на протидію та чисельні перепони.

Софія Бойко, для JeyNews

978 просмотров

Добавить комментарий