Тендери непрозорі

Непрозорість і неефективність тендерних процедур істотно обмежує доступ бюджетних установ області до придбання ресурсів і матеріалів. Складність проведення тендерів також шкодить співпраці бізнесу з бюджетними установами.

Торік заклади охорони здоров’я зіткнулися з неприємною ситуацією. Тривалий час вони не могли закупити молоко для харчування хворих. Це трапилося тому, що не було вчасно проведено тендери на закупівлю цього продукту.

— Вирішити цю проблему вдалося виключно завдяки наполегливості працівників і керівництва лікарень області. Закупити молоко вдалося тільки завдяки напрацюванням і зв’язкам із підприємцями, — розповідає заступник начальника Головного управління економіки облдержадміністрації Надія Насіковська.

Складність процедури державних закупівель полягає в тому, що для участі в тендерах бюджетна установа має сформувати тендерний комітет із п’яти чоловік. Ці п’ятеро членів комітету мають щорічно пройти курс навчання. Вартість навчання – 1500 грн для однієї особи. І це далеко не все. Замовники мають зареєструватись для участі в торгах, передплатити щомісячний бюлетень, оформити комплект документації для тендеру. Звісно, всі ці послуги не безкоштовні. Якщо на початку минулого року реєстрація для участі в тендерах коштувала 5600 грн, то з вересня розцінки на цю послугу зроси до 12 тисяч 500 гривень. Передплата каталогу тендерної палати коштує 250 грн на місяць.

— Крім цього, для участі в тендері організація має сплатити за послуги юридичного супроводу. Ці послуги суто формальні. Ніякого юридичного супроводу насправді немає, — розповів депутат обласної ради, голова депутатської комісії соціально-економічного розвитку Василь Невмивака. – Ми сподіваємось, що найближчим часом тендерні процедури буде спрощено. Саме таку пропозицію направили у Кабінет Міністрів голова облдержадміністрації, голова обласної ради і депутатський корпус.
Пропозиції влади стосуються спрощення процедури. Зокрема, влада області ініціює перегляд вартості тендерної документації, спрощення доступу до торгів.

За інформацією заступника голови обласного територіального відділення Антимонопольного комітету Миколи Слободянюка, це відомство проводило перевірки стосовно дотримання законності під час тендерів.

— Під час перевірок ми виявили два факти з ознаками злочину і чотири факти з ознаками корупційних дій. Цим правопорушенням оцінку мають дати правоохоронні органи, — каже Микола Слободянюк.

Цікаво, що тендерна палата — громадська організація. І хоча, як зазначила Надія Насіковська, контроль громадськості у сфері державних закупівель має відбуватися, але у випадку з Тендерною палатою все відбувається з точністю до навпаки. Держава не має реальних механізмів впливу на ситуацію в цій сфері. Що цікаво, обслуговує всю сферу закупівель для бюджетних установ комерційна структура — ТОВ «Європейський консалтинг». Саме воно збирає кошти за юридичний супровід, розміщення об'яв тощо.

— Ця структура за час змін до законодавства про закупівлі, які набули чинності у березні 2007 року, заробила кілька мільярдів гривень. Про неефективність тендерної процедури взагалі говорить хоча б такий факт, що з об’явлених у бюлетені тендерів відбулася реально їх п'ята частина. У переліку пропозицій області щодо змін у сфері державних закупівель є пропозиція про спрощення процедури за принципом «єдиного вікна» та зменшення кількості учасників тендерів із трьох до двох, — каже Василь Невмивака.

Непрозорість закупівель негативна ще й тим, що бюджетні установи через складність тендерних процедур часто не можуть знайти постачальника якісних товарів і послуг.

— Бізнес часто відмовляється від участі в тендерах, зіткнувшись із Тендерною палатою, — зазначає пан Невмивака.

20minut.ua

913 просмотров

Добавить комментарий