Стенограма засідання ВР по розгляду корупційного законопроекту про держзакупівлі

ЗАСІДАННЯ ДРУГЕ

Сесійний зал Верховної Ради України

12 лютого 2008 року, 17:00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України ЯЦЕНЮК А.П.

Наступний законопроект дуже складний, колеги, — це Закон „Про державні закупівлі”. Я хотів би ще раз зазначити про те, яке ми рішення прийняли при затвердженні порядку денного.
При затвердженні порядку денного ми прийняли рішення відповідно до 105-ї Регламенту підтримати рішення Комітету з питань економічної політики щодо прийняття цього законопроекту як базового, а далі – 32 законопроекти, які там є, будемо доопрацьовувати уже під час другого читання.

Я прошу доповідача, народного депутата Зварича Романа Михайловича, на трибуну. А, Кожем’якіна? Пан Кожем’якін.
Будь ласка, народний депутат Кожем’якін.

КОЖЕМ’ЯКІН А.А.
Шановний Голово, шановні народні депутати! До вашої уваги пропонується законопроект про внесення змін до Закону України "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти”.
Зазначений законопроект був розроблений на виконання пункту сьомого протоколу номер п’ять зборів ради і коаліції фракцій „Наша Україна” — Народна Самооборона” та „Блоку Юлії Тимошенко” у Верховній Раді України шостого скликання. Із залученням представників уряду, Секретаріату Президента України, Асоціацій міст та громад України, голів місцевих держадміністрацій, громадськості та з використанням пропозицій, напрацьованих робочою групою з підготовки пропозицій щодо удосконалення законодавства у сфері державних закупівель.
Тобто цей законопроект є результатом спільної роботи, який забезпечує консенсус між політичними елітами країни та максимально враховує пропозиції місцевого самоврядування щодо полегшення процесу, здійснення процедур державних закупівель та місцях.
Законопроект номер 1476д на виконання норм Регламенту Верховної Ради України отримав позитивний висновок профільного Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики та має позитивний висновок Головного науково-експертного управління.
Крім того, законопроект схвалений Секретаріатом Президента України, урядом, був підтриманий та завізований представниками місцевого самоврядування та асоціацій міст України та громад.
Хотів би звернути вашу увагу на основних положеннях законопроекту. Так законопроектом передбачається збільшити мінімальні вартості межі предмету закупівлі для застосовування процедур державних закупівель. Запровадження безоплатної публікації та оприлюднення оголошень про закупівлю. Введення обмеження щодо входження до складу тендерних комітетів депутатів сільських, селищних, міських, районних, у містах районних, обласних київських та севастопольських міських рад. Запровадження порядку здійснення процедур державних закупівель на садах міжвідомчої координації за кошти місцевих бюджетів. Зменшення мінімальної кількості уча…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дайте завершити.

КОЖЕМ’ЯКІН А.А. Я ще раз наголошує, шановні народні депутати, на нагальності та серйозності питання, що розглядається і прошу підтримати законопроект у першому читанні та проголосувати відповідний проект постанови профільного комітету. Всі пропозиції, які внесені проектом закону номер 2010-1, внесений народними депутатами Шпаком, Ващук і Деркачем, ми врахуємо при підготовці до другого читання.
Більш того, якщо щось не влаштує наших колег, то я даю обіцянку. Що цей законопроект не буде внесений до залу. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Співдоповідач – Осика Сергій Григорович, перший заступник голови комітету з питань економічної політики.
Будь ласка, Сергій Григорович, ваша співдоповідь.

ОСИКА С.Г.
Уважаемые коллеги, с целью экономии вашего времени и с учетом того, что было сказано предыдущим оратором, я могу сказать, что комитет рассмотрел данный законопроект и с учетом, первое, того, что он был инициирован и отработан представителями ассоциации міст, асоціації місцевого самоврядування, уряду і секретаріату Президента і враховуючи складність цього питання і наявність великої низки інших законопроектів, ми рекомендували цей законопроект взяти за основу, з доопрацюванням на друге читання. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Сергій Григорович. Я прошу записуватися, два –„за”, два — „проти”. Виступи з трибуни.
Гудима Олександр Миколайович, „Блок Юлії Тимошенко”.

ГУДИМА О.М.
Передати Кравчуку Василю Петровичу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Слово передається Кравчуку Василю Петровичу. Будь ласка, з трибуни.

КРАВЧУК В.П.
Шановні колеги, за цей законопроект практично стільки вже йшлося мови, що ми не маємо права зараз за нього не проголосувати. Тому ”Блок Юлії Тимошенко” буде голосувати за закон у першому читанні, для того щоб усе-таки дати можливість працювати на місці нашим людям, для того щоб можна було, існувала охорона здоров’я, щоб існувала культура, щоб існувала освіта, і тоді люди побачать, що ви дійсно вболіваєте з народ.
Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. „Блок Литвина”, Литвин Юрій Олексійович.

ЛИТВИН Ю.О.
Шановний Арсенію Петровичу, я прошу передати слово Катерині Тимофіївні Ващук.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Катерина Тимофіївна з трибуни.

ВАЩУК К.Т.
Шановні виборці, шановні народні депутати, ви пам’ятаєте, як минулого тижня розпочинала роботу Верховна Рада, і саме умовою фракції народний „Блок Литвина” була висунута умова проголосувати закон по тендерних закупівлях. Всі знаєте, що гіршого рекету, узаконеного державою, при проведенні державних закупівель на сьогодні немає. Від нього стогнуть усі абсолютно установи державні, які здійснюють ці закупівлі, люди нас не розуміють. Через те від того, наскільки будуть враховані позиції нашого закону, буде залежати наше голосування. Виступаючий сказав, що вони будуть враховані, але між цими двома законами – нашим і тим, який поставлений на голосування – є слідуючі принципові відмінності. І ми хочемо почути від комітету і від доповідача наскільки вони будуть повно враховані.
Ми пропонуємо, щоб Тендерна палата і міжвідомча комісія з питань закупівель за державні кошти взагалі були ліквідовані, щоб збільшились…
(О п л е с к и) Ми пропонуємо, щоб були збільшені можливості купляти на місцях без обмежень все-таки, шановні колеги, що таке 100 тисяч гривень сьогодні закупівля на лікарню, на школу, чи ще – це нічого. Ми пропонуємо хоча б 100. У вашому законі все це обмежується набагато меншою цифрою. Виконання робіт – 300 тисяч…

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершити дайте.

ВАЩУК К.Т. Що таке 300 тисяч і так далі.
І, шановні колеги, якщо тільки одна залізниця минулого року перерахувала більше 67 мільйонів державних коштів Тендерній палаті, що ми робимо в Україні? Тому, коли ми вже приймаємо цей закон і узгоджуємо його з Президентом і з Кабміном, ми хочемо чути, що він таки радикально міняється, і ми йдемо, справді, на зустріч людям, а значить нашим виборцям.
Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Жебрівський Павло Іванович, «Наша Україна — Народна Самооборона».

ЖЕБРІВСЬКИЙ П.І.
Про цей закон не говорив тільки ледачий з приводу того, що він є ганебним для всієї системи держзакупівлі. Я переконаний, що існування того режиму, який існує, не приводить до нормальної роботи всіх, від селищної ради, закінчуючи державним підприємством. Сьогодні ми розуміємо, що неначе це краще із гіршого законопроектів. Проте, існує таке поняття, як тендерна палата в цьому законопроекті. Я взагалі не розумію, яким чином структура, яка імплементована в торги, може контролювати, здійснювати контроль за торгами. Я взагалі не розумію, яким чином громадська організація може фактично розпоряджатися величезними коштами, державними коштами.
І насправді „Наша Україна” прийняла чітке рішення, ми голосувати за цей законопроект не будемо. Проте, готові відправити на перше повторне читання для того, щоб ліквідувати і тендерну палату, і всю цю систему держзакупівель. Ми не блокуємо розгляд цього питання, проте таку корупційну систему ми підтримувати не будемо. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо, Павло Іванович.
Шановні колеги, таким чином на ваш розгляд внесений проект закону про внесення змін до закону про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти. Фактично мова йде про прийняття цього законопроекту в першому читанні, у нас є декілька варіантів поведінки. Перше, прийняти в першому читанні, другий, не прийняти в першому читанні. Або ми сунемо цей „віз” хоч кудись, тому що, якщо ми взагалі нічого не приймемо, то далі буде діяти старий закон і буде та сама стара пісня, старі державні закупівлі, тендерна палата з неймовірними повноваження і ми ніколи не прийдемо ні до якої згоди в частині того, щоб цей законопроект хоч якось почав рухатися.
Тобто або ставимо на перше читання, в другому читанні підвищуємо межі, які здійснюються без відповідних тендерів і без закупівель. І спростуємо відповідно повноваження Тендерної палати, але треба почати процес, бо якщо не голосувати, то нічого взагалі не буде.
Будь ласка, з мотивів голосування п’ять хвилин. Записуємось.
Шкутяк Зіновій Васильович «Наша Україна – Народна Самооборона».

ШКУТЯК З.В.
Фракція «Наша Україна – Народна Самооборона».
Шановні колеги! Чому «Наша Україна» висловилася якраз з приводу того, що цей закон в першому читанні не можна голосувати. Тому що ми вважаємо, що не може громадська організація сьогодні контролювати і функціонувати в такому плані, що вона організовує закупівлі за державний кошт.
Ми вважаємо, що це має бути повернення або до Міністерства економіки або іншого державного органу. Тому у нас є пропозиція внести цей закон на повторне перше голосування.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Сербін Юрій Сергійович.

СЕРБІН Ю.С.
Шановні колеги! Я підтримую те, що каже Голова Верховної Ради, надо нарешті зсунути цей тягар з нашого шляху. Тому все ж таки я закликаю, щоб проголосували за нього в першому читанні, а оті недоречності, і закон недосконалий можна під час другого читання все ж таки виправити. Тому наша фракція буде голосувати за цей закон, бо вже давно всі господарюючі суб’єкти чекають позитивного рішення цього питання. Дякую за увагу.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякуємо. Ландік Володимир Іванович Партія регіонів.

ЛАНДІК В.І. Партія регіонів.
У меня вы знаете очень возмущает тот подход, к которому мы подошли. Вся страна говорит о том, что этот закон коррупционный, все от него стонут, и те же люди, кто контролирует, ревизионная комиссия от …. этот Тендерную палату опять они предлагают ту же тендерную палату все тоже самое. Поэтому я поддерживаю и предложение «Блока Литвина» убрать Тендерную палату, вот это все убрать. (О п л е с к и)

ГОЛОВУЮЧИЙ. Литвин Юрій Олексійович, «Блок Литвина».

ЛИТВИН Ю.О.
Арсеній Петрович, передайте, будь ласка, слово Катерині Тимофіївні Ващук.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Катерина Тимофіївна Ващук.

ВАЩУК К.Т.
Шановний Головуючий, ви чітко сформулюйте свою пропозицію ту, яку озвучили доповідачі. Якщо включається два основоположних положення про те, що тендерна палата і комісія міжвідомча у цьому законі не передбачаються, скасовуються зал підтримає цей закон, бо це є основа. Якщо ми приймемо за основу, що вони існують, то що ми робити не будемо, які ми в другому читанні правки робити не будемо, усе буде продовжуватися точно так, як є на нинішній день.
Тому два основоположних моменти, два оцих органи мають бути знищені, як клас. (О п л е с к и).

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Катерино Тимофіївно. Катеринчук Микола Дмитрович.

КАТЕРИНЧУК М.Д.
Микола Катеринчук, Європейська партія України, фракція „Наша Україна – Народна Самооборона”.
Шановні радіослухачі, шановні колеги, я думаю, що всі зараз в країні, хто використовує бюджетні кошти, думають, яку ж позицію займе Верховна Рада щодо вимивання бюджетних грошей саме через ці непрозорі схеми, які використовуються і закріплені в цьому законі.
Тому я призиваю вас, якщо ви відповідальні політики, не приймати цей закон. Треба скасувати той закон, який зараз існує і навести лад з державними грошима. Не можна так, треба мати совість, щоб заробляти на цьому гроші. Невже сьогодні не існує в країні авторитетних політиків, які б замислилися, що відбувається.
Давайте не підтримувати цей законопроект.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Томенко Микола Володимирович, „Блок Юлії Тимошенко”.

ТОМЕНКО М.В.
Шановні колеги, я переконаний, що це питання, яке ми сьогодні розглядаємо, треба вирішувати невідкладно і швидко. Я бачу два шляхи.
Перший шлях, про який говорив народний депутат Катеринчук, якщо є готовність, взагалі повернути до стандартів попередньої роботи по тендерних закупівлях, коли не було ні громадських, ні інших корупційних структур.
Є інший шлях. Якщо ми хочемо це зробити дуже оперативно, треба сьогодні прийняти наступне рішення. Ми голосуємо за даний законопроект у першому читанні лише за умов, що в другому читанні і в цілому буде ліквідована Тендерна палата як інститут, який опікується цими закупівлями. Якщо це не буде озвучено Головою Верховної Ради, тоді я розумію, що ми нічого не міняємо в тендерних закупівлях.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Бурлаков Павло Миколайович.

БУРЛАКОВ П.М.
Слово прошу передать Богословской.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Богословська Інна Германівна. На зауваження народних депутатів щодо часу. Жовтень, це означає, що ще лишилось 50 секунд, а червоним — це означає, що час вичерпано.

БОГОСЛОВСЬКА І.Г.
Шановний спікере, прошу не рахувати мені ці секунди.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Не будемо рахувати, Інна Германівна.

БОГОСЛОВСЬКА І.Г.
Шановні колеги, ми не маємо права ні професійного, ні морального підтримувати ту корупційну схему, яка зараз діє в Тендерній палаті України. Ми знаємо всі, що в залі цьому в фракції БЮТ є дві людини, які мають безпосереднє відношення до цих схем, це пан Яценко і пан Осика. Ми знаємо, що вся країна знає це і знає своїх герої в обличчя. Тому, я закликаю всіх, хто має мораль і має фах, ні в коєму разі не голосувати за закон, який продовжує діючу систему скритих, таємних, чорних схем щодо організації тендерних...

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.
Шановні народні депутати, а, вибачте, прошу дати завершити Інні Германівні, вибачте. Прошу.

БОГОСЛОВСЬКА І.Г. Сьогодні ні держава, державний бюджет, ні наші громадяни, ні всі державні установи не вибачать нам, якщо ми не перекриємо цю чорну схему і це єдине, одна з тих умов, за яких ми погодились на розблокування діяльності Верховної Ради. Ми повинні ліквідувати діючу схему тендерних закупівель. Дякую.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Репліка, Осика Сергій Григорович.

ОСИКА С.Г.
Уважаемая Инна Германовна, мы слышали этот крик три месяца избирательной кампании и по телевидению, и по радио. Это слова, это эмоции. Для вашего сведения, в июле, в августе и в сентябре работало 11 оперативных групп, прокуратура, МВД, налоговая и так далее, и тому подобное. Ничего нигде не нашли. Вот это факт. Первое.
Потом второе. Вы уже проиграли несколько судов, проиграете еще один. Спасибо.

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, у нас з мотивів, ви, завершилося, Інна Германівна, не казав ваше прізвище, не казав. Він сказав: „Інна Германівна”. А по регламенту – тільки прізвище. Шановні народні депутати, ітак, я зобов’язаний поставити на голосування внесений проект постанови Верховної Ради про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Закону України „Про закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти”. Прошу голосувати за цей законопроект.

За – 282
Рішення прийнято.
Шановні народні депутати, в першому читанні прийнятий проект Закону України про державні закупівлі. Я прошу показати по фракціям. „Партія регіонів” – 120, БЮТ – 135, „Наша Україна – Народна Самооборона” – 0, комуністи – 27, «Блок Литвина» – 0.

http://gska2.rada.gov.ua/pls/radac_gs09/gol_karta_zal3?g_id=794

817 просмотров

Добавить комментарий