Асоціація міст України та громад: Від тендерної прірви бізнес вже лихоманить

Існуюча процедура невиправдано ускладнює механізм проведення закупівель, призводить до перекачування значних бюджетних коштів на рахунки штучно створених комерційних та напівкомерційних структур, говориться у заяві Асоціації міст України та громад з приводу прийняття Верховною Радою України в першому читанні законопроекту про внесення змін до Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти».

Вже тривалий час органи державної влади, органи місцевого самоврядування, державні та комунальні підприємства лихоманить від запровадженої Законом України „Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти” процедури закупівель за бюджетні кошти.

Ця процедура невиправдано ускладнює механізм проведення процедур закупівель, призводить до перекачування значних бюджетних коштів на рахунки штучно створених комерційних та напівкомерційних структур, фактично усуває від участі в торгах малий та середній бізнес, створює умови для формування корупційного середовища в сфері закупівель.

Асоціація міст України та громад неодноразово висловлювала свою позицію щодо нагальності та необхідності радикальної зміни законодавства про державні закупівлі (тендерного законодавства), приведення його у відповідність до потреб забезпечення нормальної життєдіяльності територіальних громад, ефективного функціонування об’єктів соціальної інфраструктури з урахуванням тих вимог, що випливають із приєднання України до СОТ.

З огляду на зазначене Асоціація не може не вітати рішення парламенту України приступити нарешті до розгляду законопроектів, спрямованих на вдосконалення тендерного законодавства. В той же час Правління Асоціації висловлює серйозне занепокоєння щодо стану обговорення цього питання на засіданні Верховної Ради України 12 лютого 2008 року.

Так, по-перше, привертає увагу той факт, що з 32 законопроектів, які були внесені до Верховної Ради України з цього питання, на засіданні обговорювався лише один з них – реєстр. № 1476д. Тим самим фактично нехтується позиція народних депутатів України, органів і організацій, територіальних громад тощо, яка відтворена в інших законопроектах.

По-друге, у доповіді народного депутата України А.А. Кожем’якіна та у співдоповіді народного депутата С.Г. Осики при обговоренні законопроекту (реєстр. № 1476д) було спотворено позицію Асоціації, її Правління щодо принципових питань, які мають бути вирішені в процесі вдосконалення тендерного законодавства. Зокрема, зазначені народні депутати України вказували на підтримку законопроекту (реєстр. № 1476д) з боку Асоціації та представників органів місцевого самоврядування.

У зв’язку з цим Правління Асоціації заявляє, що такі вислови є безпідставні та вводять в оману народних депутатів України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, засоби масової інформації, муніципальну громадськість. Дійсно, за дорученням прем’єр-міністра України представники Асоціації брали участь у підготовці законопроекту (реєстр. № 1476д) у складі групи експертів, яку очолював І-ший заступник міністра економіки України А.А. Максюта, та візували його кінцевий варіант. Проте сам факт візування законопроекту представниками Асоціації – членами групи, яка його розробляла, аж ніяк не означає зміни позиції Асоціації, висловленої на її загальних зборах 1 грудня 2007 року. Крім того, варіант законопроекту, що обговорювався на засіданні парламенту 12 лютого 2008 року, відрізняється від того варіанту, що був завізований членами робочої групи 6 лютого 2008 року, наприклад, в частині підвищення кваліфікації або навчання членами тендерного комітету (стаття 12 Закону).

Позиція Асоціації з питання вдосконалення тендерного законодавства залишається незмінною. Необхідно розробити нове тендерне законодавство, а на період до його прийняття повернутися до редакції Закону України „Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти” за станом на 31 грудня 2004 року (законопроект, який передбачає механізм такого повернення, розроблений експертами Асоціації та внесений на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України Омельченком О.О., Барановим В.О., Гордієнком С.В., Рибаком В.В., реєстр. №1011-19).

Асоціація міст України та громад

865 просмотров

Добавить комментарий