У Тернополі учні шкіл можуть залишитись без харчування

Без гарячого харчування невдовзі можуть залишитись учні шкіл. Причина — у Верховній Раді, яка могла б проголосувати зміни закону «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти». Відтак виходить парадокс: держава взяла на себе безкоштовне харчування учнів молодших класів і школярів пільгових категорій, виділила на це гроші, але процедуру тендеру створила таку, що ані підприємця знайти, який готовий пройти цю процедуру, ані гроші заплатити тим, хто вже харчує учнів. Далі про те, як забезпечують на свій страх і ризик харчування школярів у Великих Бірках Тернопільського району.

У їдальні Великобірськівської школи-гімназії безкоштовно харчується більше ста двадцяти дітей: учні других, третіх і четвертих класів, а також пільговики.

Комментарий: 29:36" — 29:41"

Дуже смачно готують в нас, гарно. Діти задоволені, все з"їдають, нікого не заставляєм їсти. Все випечене, смачне, всі довольні. Дають часом булочки, часом чай. Діти люблять тут їсти.

Забезпечує харчування школярів цієї школи вже третій рік один і той самий підприємець. Коли починала, проводити тендер не треба було, тепер тендер може зруйнувати і її бізнес, і організацію харчування учнів. Процедура, передбачена законом «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» тривала, дорога і невигідна підприємцям. А проводити тендер треба, коли товарів і послуг за державні гроші купуєш більше як на двадцять тисяч гривень. Тендер може відбутись, якщо є три претенденти.

На жаль, в нашому районі знайти три учасники досить складно. Ми самі шукаємо, хоч підприємці самі мали би йти до нас і зголошуватися до участі в тендері. І також на закупівлі самих продуктів, там, де дирекції самостійно організовують харчування, також є проблеми, тому що дрібні підприємці, які постачають продукти харчування, вони не зареєстровані, в каталозі учасників, вони на невеличку суму постачають продукти і їм це не вигідно, тому що за саму участь в каталозі і потім за тендерну документацію треба заплатити великі кошти.

Проблем з продуктами і приготуванням немає.

Каже шеф-кухар школи-гімназії Миророслава Дроб. Це поки-що, додає директор навчального закладу. Тендер через нестачу претендентів не проведено, підприємець на основі угоди харчує дітей собі у збиток, бо від чотирнадцятого січня грошей за це отримувала, оскільки використання державних гривень відслідковує КРУ. Ціна одного обіду в середньому чотири гривні. На скільки ще вистачить доброї волі підприємця і її надії на гроші колись потім, не знає ніхто.

Поки що харчує. і надіємся, що справа буде вирішена. Тому шо не харчувати зара дітей — шо батьки скажуть? Буде проблема, бо вони ше про це не знають.

У такій же ситуації школи чи не всієї України. І не тільки щодо харчування, а й щодо закупівлі газу для опалення шкіл. Виправити ситуацію, що склалась після березневих дві тисячі сьомого року змін до закону «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» може тільки та ж Верховна Рада.

Ми все ж таки надіялися на нову Верховну Раду, яка повинна була запрацювати, і навіть голова Верховної Ради Арсеній Яценюк вніс законопроект про відміну цих тендерів, щоб повернутися до старого тендерного закону. Але ми бачимо, який супротив є і в самій Верховній Раді, і що там відбувається. І тому, я думаю, це в дуже скрутне становище поставить всі місцеві бюджети і всі органи влади на місцях.

Автори: Шуль, Кулик, TV4, Тернопіль

902 просмотров

Добавить комментарий