Порошенківський дерибан, — з початку року агрохолдинг олігарха Косюка отримав з бюджету 1,25 мільярда дотацій з бюджету

Kosuk-Yuryi2

 

У січні-вересні 2017 року група компаній «Миронівського хлібопродукту» отримала з бюджету аграрні дотації на суму 1,25 мільярда гривень, повідомляє Національне бюро розслідувань України.

Про це свідчать опубліковані напередодні дані ДФС щодо отримувачів аграрних дотацій за вересень.

Загалом у вересні було виплачено 635 млн грн дотацій.

Належні групі МХП підприємства ТОВ «Вінницька Птахофабрика», ПРАТ «Миронівська ПФ», СТОВ «Старинська Птахофабрика», ПРАТ «Оріль-Лідер», ДП «Перемога Нова» та ТОВ «Птахофабрика Снятинська Нова» отримали 171 млн грн дотацій, що становить 27% від суми виплаченої за місяць.

З початку року Миронівський хлібопродукт отримав 1,251 млрд грн аграрних дотацій.

10 листопада Державна казначейська служба опублікувала дані отримувачів відшкодування ПДВ з початку року. Як правило, це ПДВ, що відшкодовується при експорті.

Дані казначейства свідчать про те, що ПАТ «Миронівський Хлібопродукт» та ПАТ «Миронівський завод з виготовлення круп і комбікормів» отримали також 1,8 млрд грн відшкодування експортного ПДВ з державного бюджету в 2017 році.

у 2017 році почала виплачуватись спеціальна бюджетна дотація для аграрних підприємств. Вона була запроваджена в кінці 2016 року і передбачає дотацію пропорційно до розміру сплаченого до бюджету ПДВ.

Про те, що дана формула виплати субсидій буде надавати сильні переваги саме виробникам продукції птахівництва, Економічна правда писала в 2016 році.

Разом з тим, відповідно до внесених змін до до діючих норм Закону «Про державну підтримку сільського господарства» з 1 січня 2018 року набуває чинності обмеження, яке не дає можливості аграрним групам пов'язаних компаній отримувати більше ніж 150 млн грн дотацій на  рік.

Раніше ЕП також повідомляла, що народні депутати з фракцій «БПП» та «Самопоміч» проштовхнули в проект бюджету на 2018 рік поправки, які  передбачають не обмежувати суму дотацій в одні руки.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман також раніше заявляв, що обмеження неприпустимі, «і ми не можемо нікого нічим обмежувати». Кабінет міністрів пропонує в проекті бюджету на 2018 рік обмежити загалом суму спецдотацій з 4 до 2 млрд грн.

17 серпня Миронівський хлібопродукт опублікував звіт про фінансові результати за перше півріччя 2017 року, згідно з яким 58% виручки компанії становив експорт.Чистий прибуток компанії становив 210 млн дол, що дозволило в 2017 році компанії виплатити власникам 78 млн дол дивідендів.

Нагадаємо, що невістка Порошенко разом з олігархом Косюком зайнялись аграрними інноваціями.

1 039 просмотров

Добавить комментарий