Хто спонсорує акції протесту проти Кроноспану на Рівненщині. Розслідування

konkurencia1

 

Коли в спокійному раніше регіоні з’являється емоційне протистояння з криками, замовними статтями та маніпуляціями  – одразу шукай кому це вигідно. Особливо коли йде мова про бізнес-конкуренцію за ринки збуту. Коли торік міжнародна компанія Kronospan заявили про можливі плани будувати  завод на Рівненщині, на компанію одразу полилась злива замовних статей у місцевому ЗМІ з дуже поганою продажною репутацією. Звідки? Компанію по дискредитації конкурента розпочав головний конкурент майбутнього заводу Kronospan  – аналогічний завод у місті Костопіль. Воно й не дивно, хто б не боявся конкурента у якого виробництво екологічніше, продукція якісніша, а умови праці та оплата для працівників кращі? От і «Свіспан» схоже боїться. Втопи конкурента будь-якими методами – на жаль, це стало для багатьох головним гаслом у веденні бізнесу.

Саме тому ще з червня 2019 костопільська компанія почала підігрівати грошима протестні настрої місцевих активістів у місті Нововолинськ, де розташований перший заводу Кроноспану. Саме з легкої руки таких людей у місто на замовлення приїжджали знімати «моторошні» і фальшиві відео  журналісти Ахметівського телеканалу «Україна».  А вже під час проведення громадських слухань Кроноспану в Городку костопільчани кинули важку артилерію – власних ручних активістів, які на слуханнях «Свіспану» активно підтримували розширення його виробництва. Натомість у Городку взялись вдавати небайдужих місцевих мешканців і різко запереживали за екологію.

Однією з таких активістів є пані Юлія Тарасюк, яка навіть стурбовано розповідала про власні страхи стосовно екології Городку у сюжеті проросійського телеканалу Медведчука «112».

І все б нічого. Але мешкає пані Юлія в Костополі, навіть входить там у склад громадською ради при Костопільській РДА. Разом з представником первинної профспілкової організації ТОВ «Свиспан Лімітед», прес-секретарем «Свіспану» та «Українських лісопилень» Наталією Андрійчук.  Не вірите? Гляньте документи тут.

Далі більше – в серпні 2019 року на крайніх громадських слуханнях звіту ОВД з розширення виробничих потужностей «Свіспану» в Костополі Юлія Тарасюк виступала за це підприємство. Її зовсім не цікавило питання екології та питання легітимності таких слухань, куди прийшло всього 37 (!) людей. Вдумайтесь 37 людей у місті, де мешкає 30 тисяч людей! Подивіться протокол таких засідань. Хіба такі слуханням можуть бути легітимними, а розширення компанії законним? Ні! Чому ж ніхто не забив на сполох? Та тому що всім причасним дали «катлєту» бабла, яка змусила забути про порушення закону не тільки представників влади, а й екоактивістів.

Тут на фото у матеріалі «Рівне вечірнє» пані Юлія всіляко демонструє своє розуміння і підтримку розширення «Свіспану».

А знаєте, де в місті Костопіль знаходиться «Свіспан»? Ніколи не вгадаєте – в центрі міста. Чому ж йому тоді роками дозволяють диміти і труїти мешканців міста без жодних фільтрів. Тому, що власники вміють домовитися і заносити що треба і куди треба.

Хто ж на різних посадах у владі очолював і контролював Костопільський район? Багаторічний голова РДА, а потім і перший заступник голови Рівненської облради Михайло Кривко. Чомусь він роками закривав очі на сотні порушень у роботі «Свіспану». Чому? Думайте. А тепер здогадайтесь хто ж в замовному матеріалі на «Рівне вечірнє» виступає проти приходу міжнародної компанії «Кроноспан»? Вгадали – Михайло Кривко. Чому? Думаю писати не варто.

Михайло Кривко і директор “Свіспану”

Власне сам Михайло Кривко свої намірів навіть не приховує і відкрито коментує це на Facebook:

– До Костопільських підприємств, справді не байдужий, 20 років рвав собі серце, щоб не перетворили на металолом, як тракторний у с.Городок, і радію коли вони працюють. На екологію ніколи не закривав очі, не мало нервів потіпали власникам.

Чому ж «Свіспан» так боїться конкуренції:

  1. Виробничі потужності «Свіспану» менш технологічні і застарілі. Модернізацію виробничої лінії «Свіспан» розпочав лише в 2018 році, тоді як Кроноспан у Нововолинську зробив це ще сім років тому.
  2. Фільтри «Свіспану» на порядок гірші за аналоги «Кроноспану». А з врахуванням нових модернізацій нововолинців костопільчанам доведеться наздоганяти конкурентів роками.
  3. Плита ДСП «Кроноспану» набагато якісніша, тому виробники меблів беруть її охочіше. Про це провідні виробники меблів говорять абсолютно відкрито. Навіть на круглому столі у Рівненській ОДА.
  4. «Кроноспан» планує також створювати меблеві кластери у Рівному і Нововолинську, що ще більше переманить всіх клієнтів від «Свіспану».
  5. Зрештою костопільчани елементарно бояться конкуренції. Бо логістика «Кроноспану» сертифікована і більш розвинута. Костопільчани бояться не витримати чесної конкуренції.

 

І ще знаєте хто публічний противник «Кроноспану» на Рівненщині? Багатий і впливовий бізнесмен Сергій Ліщина, який також є співвласником компанії “Українські лісопильні” в Костополі. Він не приховуючись у матеріалі видання “Дзеркало тижня” розкритикував конкуренцію з іншими виробниками і виступив проти нового заводу на Рівненщині. А в кого, в кого, а в таких людей гроші знайдуться на підігрівання будь-яких протестних настроїв. А також на мовчання будь-яких директорів Обласних лабораторних  центрів про порушення екологічних норм в Костополі.

Слідкуйте за новинами. Далі буде цікавіше.

Валерія Лукіна, Національне бюро розслідувань України

616 просмотров

Добавить комментарий