НАБУ опублікувало матеріали слідства щодо хабара нардепу від «Слуги народу» Юрченку. Відео

Urchenko-Zelenskyi1

Національне антикорупційне бюро опублікувало відеоматеріали щодо передачі частини хабара нардепу від «Слуги народу» Олександру Юрченку та його спільникам, повідомляє 40ka.info.

Дослівно: "У середині серпня детектив «під прикриттям» передав першу частину неправомірної вигоди посереднику.

26-27 серпня співучасники планували отримати ще одну частину коштів. За обставин, які зараз з’ясовує слідство, Національне бюро було вимушене припинити подальше виконання спеціального завдання".

Зокрема, у межах операції детектив «під прикриттям» познайомився з одним із учасників угрупування і «замовив» у нього зміни у законодавстві України щодо переробки твердих побутових відходів.

Посередник познайомив детектива з Юрченком, який, як зазначають у НАБУ, «попросив надати йому хабар 13 тис. дол. за внесення пропозицій до законопроєкту та у подальшому 200 тис. дол. для підкупу народних депутатів-членів комітету».

У середині серпня детектив передав першу частину хабара. Ще один транш (50 тис.) був 26-27 серпня.

У НАБУ зазначають, що зібрали докази про злочини нардепа за ст.368 КК та ч.4 ст. 27, ч. 4 ст. 369 ККУ, але не можуть вручити підозри Юрченку без підпису генпрокурора Ірини Венедіктової.

10 вересня детективи прибули в офіс Венедіктової, щоб внести відомості у ЄРДР і підписати дозвіл про проведення слідчих дій щодо Юрченка. Також вони надали проєкт повідомлення про підозру, довідку про зібрані докази та матеріали кримінального провадження.

Повідомляється, що після 6 годин в офісі Венедіктової керівник департаменту ОГП повідомив, що «не вбачає достатніх підстав для доповіді Генеральному прокурору про необхідність внесення відомостей щодо можливого вчинення кримінального правопорушення народним депутатом до ЄРДР».

Після цього провели нараду за участю Венедіктової, але за її підсумками рішення про підозру та внесення відомостей до ЄРДР так і не прийняли.

У НАБУ опублікували фрагменти розмов помічника Юрченка (Івана), самого нардепа і детектива під прикриттям. Зокрема, нардеп каже, що детально про «допомогу екології» розповість його помічник.

Помічник нардепа заявляє, що усіх, хто бере участь у процесі, потрібно віддячити «плюшками». Згодом він уточнює детективу, що Юрченко не може відкрито нічого говорити, бо він нардеп і його «слухають».

Також нардеп вимагав 3% акцій заводу, який нібито планували побудувати іноземні інвестори в Україні.

10 вересня посереднику (неофіційному помічнику Юрченка) повідомили про підозру за ч.5 ст.27 ч.4 ст.368 КК України.

Також 10 і 11 вересня Нацбюро скерувало Венедіктовій проєкт підозри щодо Юрченка, але станом на 15 вересня колишня нардепка «Слуги народу» на листи НАБУ не відповіла та підозри Юрченку не підписала.

У відомстві також натякнули, що перешкоджати розслідуванню НАБУ могли службові особи: «НАБУ під керівництвом САП здійснює слідчі дії, спрямованні на викриття та притягнення до кримінальної відповідальності інших її учасників, включно зі службовими особами, які сприяли припиненню виконання спецзавдання, незалежно від їхніх посад та політичної приналежності».

Влітку 2020 детективи отримали інформацію, що група нардепів отримують хабарі за свою законодавчу роботу у парламенті. НАБУ розпочало розслідування і операцію «під прикриттям».

У відомстві також нагадали, що раніше їхні спецоперації під прикриттям зривала Служба безпеки на ГПУ.

15 вересня на засіданні парламенту Венедіктова заявила, що наразі немає підстав для оголошення підозри нардепу від «Слуги народу» Олександру Юрченку.

Вона заявила, що єдиною доведеною обставиною є «факт обговорення внесення змін до законодавства, прийняття підготовлених заявником пропозицій у закон, обіцянка нардепа передати їх на опрацювання юристам». А цього недостатньо для оголошення підозри.

Венедіктова додала, що лист від керівництва НАБУ і чернетку підозри вона отримала о 17:20 14 вересня, але серед цих документів не було матеріалів кримінального провадження.

1 126 просмотров