Яценко знов хоче до руля?

Антон Яценко, ім”я якого неодноразово згадувалося у пресі у зв”язку з Тендерною палатою, намагається знов обійняти місце, яке дозволить упливати на систему закупівель за державні кошти. Перший заступник міністра економіки України Анатолій Максюта 7 квітня на прес-конференції у Мінекономіки заявив, що подано офіційну заявку на членство Яценка у Координаційно-методологічній раді (КМР).

За словами призначеного контролювати процес реформування системи держзакупівель Анатолія Максюти, до КМР увійдуть десять представників: по одному з пов”язаних із держзакупівлями органів влади, у тому числі нардепи від профільних комітетів при Верховній Раді (комітету по боротьбі з організованою злочинністю та коміітету з питань економічної політики). Головою одного з них є не стороння для Тендерної палати людина Олександр Ткаченко, почесний президент ТПУ. І саме від цього комітету й було подано кандидатуру депутата від БЮТ Антона Яценка, ім”я якого неодноразово випливало у тендерних скандалах.

Чим далі, тим більше КМР нагадує сумнозвісну Міжвідомчу комісію з питань державних закупівель. Бо комісія спочатку теж створювалася як колегіальний орган з представників відомств, а потім до неї ввійшли представники Тендерної палати. І пішло-поїхало...

Ще одним доказом схожості є навіть така, здавалося б, дрібничка: під час прес-конференції Анатолій Максюта то називав Міжвідомчу комісію “радою”, то Координаційно-методологічну раду — Міжвідомчою комісією. Дуже красномовна обмовка, вам не здається?!

На думку Анатолія Максюти, тимчасовий порядок набагато ліберальніший, ніж закон, який відмінили.

— Але коли ми будемо приймати новий закон, ми маємо проконтролювати, щоб не було хитань з однієї крайності в іншу, — каже він.

А це означає лише одне: значущих поступок розпорядникам коштів чекати не варто, бо ніхто не дозволить контролювати розподіл бюджетних коштів на місцях. А координацію і контроль у сфері держзакупівель віднині цілком і повністю віддано Мінекономіки. І КМР буде відігравати у цьому процесі не останню роль, бо Максюта впевнений, що майже 100 % її порад будуть прийматися і погоджуватися Міністерством. Така одностайність буде вигідною для влади, але чи не призведе вона знов до концентрації всіх повноважень у руках однієї групи людей? Причому одних і тих самих.

Анатолій Максюта, звичайно, заперечив спілкування Мінекономіки з Тендерною палатою, Антоном Яценком, Олександром Ткаченком та Сергієм Осикою в процесі написання Тимчасового положення та підготовки нового закону:

— Я навіть не знаю, де та Тендерна палата знаходиться! Але хотів би зауважити, що ми не налаштовані на якісь контр-дії. Ми просто виконуємо закон, прийнятий Верховною Радою.

Таке небажання Мінекономіки відкрито виступати проти скомпрометованої собою ж системи, безумовно, заслуговує поваги.

Коли не пам”ятати минулого, то можна повторити старі помилки. Давайте не будемо наступати на ті ж граблі!

Ірина В”язова, tenderprof.org

995 просмотров

Добавить комментарий