Тендери на режимних підприємствах

Незважаючи на те, що автор нікого не попередив про свій візит, увійти на поліграфкомбінат «Україна» виявилось досить легко. У бюро перепусток, почувши, що я йду на тендер, одразу видали пластмасову перепустку відвідувача. По дорозі до конференц-залу на другому поверсі (просторе світле приміщення з круглим столом, біля стін якого стоять стенди з фотографіями зразків продукції комбінату: бланків суворої звітності, поштових марок, цінних паперів і т.п.) цю перепустку довелося двічі підносити до терміналів автоматичної системи охорони. А пізніше на виході, крім того, довелося поспілкуватись із заступником директора по режиму, що попросив не публікувати фотографії процедури розкриття і наступного разу попереджати про візити, “хоч ми нічого не приховуємо”.

 

Тендери на режимних підприємствах
 

 

О 14 годині почалося розкриття тендерних пропозицій щодо закупівлі робіт з поточного ремонту об"єктів ПК “Україна”. У його ході виявилось, що тільки один учасник, ТОВ “Алькор Інвест-15”, подав правильну пропозицію у відповідності до тендерної документації. Двоє інших учасників, ТОВ “Рідний Дім Буд” та ЗАТ “Ореол-1”, не попрацювали як слід з документами, внаслідок чого тендерний комітет оголосив торги такими, що не відбулися. Їх доведеться повторити, як було оголошено, “десь через місяць”.

— Це ж не означає, що ми не можемо повторно брати участь? – обережно поцікавився представник ЗАТ “Ореол-1” (зі всього комплексу робіт ця організація пропонувала виконати лише ремонт покрівлі, але закупівля не була розбита на лоти). Його заспокоїли: “Ні, звичайно!”.

Розкриття о 14:30 виявилося більш вдалим для поліграфкомбінату “Україна”, однак жоден представник учасників тендеру на цю процедуру не з"явився. 67 найменувань запасних частин до поліграфічного обладнання (машини друкувальні) запропонували продати ТОВ “Астек-Сервіс” за 1 167 161 грн 80 коп і підприємство “Тако” за 798 466 грн. Цікаво, що обидві організації знаходяться в Києві за адресою Проспект Перемоги, 67, а ще їх неможливо знайти в жодному комерційному інтернет-каталозі.

* * *
Тендери на режимних підприємствах
 

Тендерний комітет державного підприємства “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом” працює на 7 поверсі великої адмінбудівлі за адресою бульвар Лесі Українки, 26, по сусідству з Центральною Виборчою Комісією та головним офісом політичної партії ВО “Батьківщина”.

Я пройшов з кінця в кінець довгого коридора і не знайшов кабінету № 705, де, згідно оголошенню, мало відбутися розкриття тендерних пропозицій. Натомість біля дверей з номером 735 зібралося з десяток людей, і саме там незабаром почали відкривати запечатані конверти — під шум крапель дощу за вікнами, в напівтемній кімнаті при світлі настільної лампи.

 

Тендери на режимних підприємствах
 

 

Фільтри та фільтрувальну стрічку для Запорізької та Южно-Української АЕС (6 позицій) запропонували продати розпоряднику державних коштів 5 організацій: ТОВ “ЮМД ГРУПП” з міста Підгірного Дніпропетровської області (365 136 грн 30 коп), ТОВ “Комплектенерго” з міста Дніпрорудне Запорізької області (353 873 грн 44 коп), ТОВ “Днепрстар” (301 808 грн 90 коп) з Дніпропетровська, а також одесити — ТОВ НТЦ “Екотехніка” (239 917 грн 45 коп) і СПД Іванов Микола Васильович (230 600 грн 05 коп).

Під час розкриття тендерних пропозицій протокол складався в електронному вигляді, на ноутбуці. В кінці він був роздрукований (це зайняло кілька хвилин) і поданий на підпис учасникам торгів.

 

Тендери на режимних підприємствах
 

 

— На сьогодні ви планували 4 розкриття тендерних пропозицій, а потім відмінили трійко з них і провели тільки одне. З чим це пов"язано? – спитав я у голови тендерного комітету Олександра Руміка.

— По різним причинам. Змінилися вимоги тендерної документації, бо помінялися замовники, учасники надіслали листи, що вони не встигають підготуватись... Звичайні робочі моменти, — відповів він.

Після завершення розкриття гостинна пані з тендерного комітету провела кореспондента до охорони, сказавши: “інакше вас не випустять!”.

 

 

Юрій Шеляженко, Хайвей

946 просмотров

Добавить комментарий