Як Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку дерибанить бюджетні кошти

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) найближчим часом переїде в новий офіс, де зараз відбувається капітальний ремонт. 10 вересня “Медіа-Варта” завітала на розкриття тендерних пропозицій щодо будівельних робіт.


Розпорядженням Кабінету Міністрів від 15 листопада 2006 року ДКЦПФР отримала в оперативне управління три поверхи офісу державного підприємства “Завод “Арсенал” на вулиці Московській, 8, де крім профспілкового комітету і підрозділів заводу, таких як відділи кадрів, збуту, маркетингу і зовнішньоекономічних зв"язків на чотирьох поверхах розташувалось Національне космічне агентство України, а на першому поверсі – виставковий зал СП ТОВ “Дніпро Мотор”, дилера силової продукції Honda Motor Co LTD.


Зараз ДКЦПФР розташована в старезному будинку на вулиці Богдана Хмельницького, 26-б, навпроти київської Національної Опери. Вже входячи через подворотню, стіни якої розмальовані характерними написами, минуючи тісний двір, заставлений автомашинами, і відкриваючи хлипкі трухляві двері, легко зрозуміти, чому Комісія переїзжає. Будівля, здається, не ремонтувалася кілька десятків років. Стіни з"їдені грибком, краска потріскалась, зі стелі в кутках звисають пучки телефонних та інших проводів. При вході новенький акуратний стенд з безкоштовним випуском щоденного офіційного видання «Відомості...». Другий поверх, де має відбутися розкриття: за дерев"яними дверима з виламаними замком і глазком несподівано знаходиться затишний, хоч і тісний облицьований темно-рожевим пластиком коридорчик, де на дверях висять листки з роздрукованими номерами кабінетів і назвами підрозділів.


Пропозиції розкриваються в кабінеті директора адміністративно-господарського департаменту Михайла Горяйнова, він же головує на засіданні тендерного комітету. Голова комітету відсутній, але є заступник голови Лариса Корнєєва, вона ж заступник головного бухгалтера і секретар, вона ж начальник відділу матеріально-технічного забезпечення Олена Наумова. Присутні також члени тендерного комітету, керівник сектора КРУ Катерина Музиченко та начальник юридичного управління Оксана Сахнацька. Обстановка робоча: на екрані комп"ютера стрибає у скрінсейвері логотип windows, п"ятеро членів тендерного комітету сидять за директорським столом, представники учасників торгів і журналісти можуть примоститися у стіни на чотирьох офісних стільцях біля робочого стола, на якому лежить план одного з поверхів майбутнього офісу.


Кидаються в око симпатії власника кабінету до морської тематики: на шафі три макети вітрильних суден, по стінам розвішані картини із зображеннями на морську тематику. Але увагу кореспондента більше привертає почеплений поряд «План-графік виконання робіт з капітального ремонту інженерного корпусу № 30 ДП «Завод «Арсенал», поверхи 10, 11, 12». В ньому заплановано початок робіт на грудень 2007 року і закінчення робіт на травень 2008 року. Внизу примітка: «в зв"язку з неготовністю заводу «Арсенал» по звільненню приміщень 11 поверху графік виконання робіт може змінюватись». Одразу питання:

– Виникають затримки з графіком робіт на 11 поверсі?

 

Хтось з членів тендерного комітету починає відповідати “Там були виробничі площі, які не передбачені…”, але Михайло Горяйнов бере ініціативу на себе:

– Там зараз йде капітальний ремонт, і поки ремонт не закінчиться, ми не можемо переїхати. Плануємо закінчення робіт та переїзд до кінця поточного року. Термін перенесли, бо у нас тільки зараз почалося фінансування. Від підприємства «Арсенал» ніяких перешкод нам зараз немає.

О 15 годині мало відбутися розкриття тендерних пропозицій щодо капітального ремонту ліфтового господарства. За словами пана Горяйнова, буде встановлено спеціальний ліфт для співробітників та відвідувачів ДКЦПФР. Оскільки представники учасників торгів не з"явилися, тендерний комітет вирішив відкласти розкриття тендерних пропозицій і натомість почав розкриття, заплановане на 16 годину, щодо капітального ремонту системи опалення. Було подано дві тендерні пропозиції: від ЗАТ «Дослідно-виробниче підприємство «Київенергомаш»» на суму 2 949 622 грн 38 коп та від ТОВ «КЕМ-Техно» на суму 3 457 080 грн.


О 15:30 вчасно почалося розкриття двох тендерних пропозицій щодо капітального ремонту в частині монтажу системи холодопостачання. Учасники торгів: ТОВ «Виробниче об"єднання «Спецкиївбуд» із пропозицією на суму 882 000 грн. 60 коп і ТОВ «АстКонтролс» з пропозицією на суму 874 952 грн 40 коп.


Потім без перерви перейшли до відкладеного розкриття тендерних пропозицій щодо капітального ремонту ліфтового господарства. Представники двох учасників торгів так і не з"явилися. А саме, тендерні пропозиції подали приватне підприємство «Юг-Ліфт» з Одеси на суму 745 096 грн. 80 коп. та київське ТОВ «Ексліфтбудсервіс» на суму 797 000 грн. 40 коп. Оригінальна географічна різноманітність учасників торгів підкреслювалася поданими відомостями про виконання аналогічних робіт: «Югліфт» оборудував лифтами як будинки, підвідомчі ЖЕКам різних міст та селищ Одеської області, так і в Головному управлінні розвитку інфраструктури та енергозабезпечення Київської обласної держадміністрації, між тим «Ексліфтбудсервіс» ставив ліфти у Верховній Раді, Апеляційному суді, Міністерстві транспорту, аеропорту «Бориспіль», у знаменитому хмарочосі «Парус» і т.п.


Посередині останнього розкриття, пунктуально на 16 годину прийшли разом двоє представників учасників торгів щодо капітального ремонту системи опалення (те саме розкриття, яке провели на годину раніше). Їх навіть прийняли за очікуваних учасників торгів по встановленню ліфта, поки один з них не представився:


– Я від акціонерного товариства «Київенергомаш».


Втім, він чомусь тримав в руках документи на бланку ТОВ «КЕМ-Техно» – як було написано вище, єдиного свого «конкурента» на торгах, що “за збігом обставин” запропонував більш високу ціну.


– Ви вдвох по “Київенергомашу”? – уточнив Михайло Горяйнов. Справді, люди прийшли разом, і висновок напрошувався сам собою. Але представник “Київенергомашу” заперечив, глянувши на супутника:


– Він від “Кем-Техно”.


– Що ж, розкриття вже відбулося. Ваша ціна 2949622.380, конкурент, який брав участь – ТОВ “КЕМ-Техно”, його ціна 3457080 і є деякі питання до переліку документів.


– Зрозумів. Мені ясно все. Конкурентам теж все ясно. Можемо йти? – без тіні посмішки на обличчі відповів представник “КиївЕнергоМаш”. На що було сказано:


– Підпишіть, будь ласка, протокол розкриття. Я думаю, що документи ми вивчимо протягом трьох днів і на понеділок буде попередній результат.


Для повноти картини варто зазначити, що КЕМ – це явне скорочення від “КиївЕнергоМаш”, а сайт ЗАТ «Дослідно-виробниче підприємство «Київенергомаш»» в інтернеті має таку адресу: www.kem.com.ua


Воістину, яка морока ті будівельні роботи перед в"їздом в новий офіс! Ще й треба створювати видимість конкуренції підрядників! Їй-Богу, гірше за стихійне лихо: бо після повені органи влади на Західній Україні звільнили від обов"язкового проведення тендерів...

На фото:

  1. Старий офіс ДКЦПФР

  2. Новий офіс ДКЦПФР

  3. Табличка

 

Юрій ШЕЛЯЖЕНКО, спеціально для «Медіа-Варти»

1 027 просмотров

Добавить комментарий