Гриценко: чому депутати мовчать про держзакупівлі

Голова Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони Анатолій Гриценко запевнив кореспондента ІБ “Редукціон”, що прийняття нового, більш досконалого закону з держзакупівель сьогодні не вигідне жодній політичній силі. Тому цей законопроект навіть не винесено на порядок денний.

— Нажаль, всі політичні сили приклали руку до створення тієї корумпованої системи закупівель, яка вимила мільярди гривень з нашого бюджету, — зауважив Анатолій Гриценко, — А їх окремі представники дуже гарно нагріли руки на держзакупівлях. Саме через це максимально затягується прийняття нового закону. Але в той же час був тиск “знизу”. Тому що суспільство не приймало такий тендерний механізм, який існував. Адже мерії, адміністрації, обласні ради, школи, лікарні вже не могли жити із законом, який не давав використовувати бюджетні кошти швидко, ефективно та без втрат для Держбюджету.

Нагадаємо, що Анатолій Гриценко ще у червні цього року називав себе песимістом, тому що не сподівався, що Верховна Рада найближчим часом прийме закон про держзакупівлі. І, слід визнати, його побоювання справдилися. Цього ж разу він взагалі вважає дуже складним для влади утриматися від перевиборів. Отже і шансів довести до розуму законотворчу діяльність теж не багато.

— Хоча передумови, у тому числі, політичні, для прийняття цього закону є, — впевнений екс-міністр оборони. — Але чи буде він прийнятий у томи вигляді, у якому його запропонували до першого читання? Це був законопроект, у якому не вирішено, багато проблемних питань у сфері закупівель за державні кошти.

Анатолій Гриценко зауважив також, що кабмінівський законопроект, який Верховна Рада прийняла у I читанні, планували “вичистити” до другого читання. Він вважає, що у початковому вигляді він гарантує витоки коштів держави у приватні компанії, залишає певні лазівки для зацікавлених у цьому.

— Поки що у порядку денному немає цього питання, тому що немає плацдарму, щоб включити його до порядку денного, коли у понеділок зберуться фракції, то озвучать законопроекти, які вважають важливими. Так от про цей законопроект наразі не говорить ніхто.

— Якщо буде створено нову коаліцію з “людяним обличчям”, то вона просто зобов”язана його прийняти!

 

http://www.tenderprof.org

910 просмотров

Добавить комментарий