Помилка в законі про Кабмін — не поодинокий випадок

Тим часом самі депутати зізнаються — помилка в Законі про Кабмін — не поодинокий випадок. Кажуть — часто після того, як документ проголосують, до нього потрапляють невідомі правки. А відтак Президент підписує змінений закон. Депутати навіть припускають — хтось у парламенті вдається до службової фальсифікації.
У Верховній Раді — законодавчий хаос. Після історії зі зниклим абзацом у законі про Кабмін політики та представники громадських організацій почали шукати відмінностей між законами, що їх ухвалили депутати та тими, які подають Ющенкові на підпис. У Вадима Гладчука купа паперу. Це закон про державні закупи. Він знайшов 90 виправлень, які виникли по дорозі від парламентської зали засідань до кабінету Ющенка.
Вадим Гладчук, голова всеукраїнського об`єднання «Молодь — надія України»:
16 випадків, коли виключені взагалі норми закону, або 23 випадки, коли з’явилися норми, за які взагалі не голосували депутати. Є такий вислів «казнити не можна помилувати», от де кому поставиш, повністю змінюється речення, те ж саме зараз відбувається у Верховній Раді.
Реґіонал із регламентного комітету Василь Кисельов малює схему, як законопроєкт стає законом. Каже — документ кілька разів перевіряють, чи відповідний той конституційним нормам. Після ухвали начерк закону повертають до профільного комітету, щоб депутати узагальнили його текст з усіма виправленнями та доповненнями. Потім його погоджують юристи, а редактори виправляють помилки. Документ візує Мороз та віддає на підпис Ющенкові.
Дізнавшись про виправлення законопроєктів, Василь Кисельов не йме віри, що це можуть робити навмисно. Проте має свої версії, хто може правити тексти на власний розсуд.
Василь Кисельов, народний депутат України, фракція Партії реґіонів:
Я полагаю, на этапе подготовки в комитете, который готовил документ на подпись председателю Верховной Рады. Недопустимо, чтобы такое было, если такое есть, то мы будем рассматривать и вносить предложения или переголосовать закон.
Борис Безпалий, народний депутат України, фракція «Наша Україна»:
Колись сатирик Аркадій Райкін говорив, хто що охороняє, той те і має. Звичайно, якщо останній підпис у голови Верховної Ради, то для маніпулювань створений сприятливий клімат.
Щоби заступити дорогу маніпуляторам, Борис Безпалий пропонує змінити схему ухвалення законопроєктів. Каже — між голосуванням у другому читанні й у цілому треба робити паузу. У ній правники та редактори доопрацьовують документ. По тому депутати ухвалюють законопроєкт в цілому і його підписує Мороз.
Борис Безпалий, народний депутат України, фракція «Наша Україна»:
В режимі виправлення, які робить апарат, можна було виправляти тільки виключно граматичні помилки, а зараз можна виправляти технічні помилки, хоч що це у філології такого немає і під це можна ввести все, що завгодно.
У регламентному комітеті обіцяють знайти й покарати тих, хто нелегально править законопроєкти. Вже шукають людину, яка загубила абзац у законі про Кабмін. Утім, на думку Василя Кисельова, карні справи проти коректорів-порушників навряд чи розпочинатимуть.

Маргарита Ситник, Олексій Коваленко, Олександр Вансович, Програма Вікна, СТБ

1 126 просмотров

Добавить комментарий