Депутат Беспалий проти редагування законів після їх прийняття парламентом

У Верховній Раді зареєстровано проект Постанови про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо остаточного оформлення та підписання законів), поданий народним депутатом Борисом Безпалим (фракція “Наша Україна”), повідомляє УНІАН
Як повідомляє Інформаційне управління апарату парламенту, проект має на меті вдосконалення Регламенту Верховної Ради України в частині оформлення та підписання законопроектів, прийнятих у цілому.
Автор пропонує вилучити зі статті 86 норму, згідно з якою ”остаточна юридична експертиза і редакційне опрацювання здійснюються після прийняття акта Верховної Ради в цілому”.
Народний депутат пропонує внести зміни щодо голосування законопроекту у цілому, яке має бути відокремлене від прийняття його у другому читанні. На думку автора, саме ця пауза може бути використана як для остаточної правової експертизи, так і для редакційного доопрацювання.
У разі потреби, Верховна Рада може утворити і спеціальну редакційну групу, передбачену статтею 117-ю Регламенту.
Ще одна зміна стосується виправлення ”технічних помилок” у прийнятому законі. Згідно з внесеною пропозицією, виправлення має здійснюватися не працівниками апарату, а відбуватися у тому ж порядку, як і виправлення ”редакційних неточностей або явних неузгодженостей”, тобто голосуванням народних депутатів за пропозицією Голови Верховної Ради. На думку автора, на відміну від помилок граматичних, ”технічні помилки” не є поняттям філологічним, під цим терміном можна розуміти що завгодно, у тому числі й змістовні викривлення у тексті прийнятого закону.
Постанова, у разі її прийняття, увійде складовою частиною до законодавства, що регламентує діяльність Верховної Ради України та її органів.

1 152 просмотров

Добавить комментарий