Асоціація міст України та громад протестує проти нового корумпованого закону про держзакупівлі

ЗВЕРНЕННЯ
Асоціації міст України та громад до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з приводу прийняття Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти»

Шановний пане Президенте!
Шановні народні депутати України!
Шановні члени Уряду України!
Асоціація міст України та громад неодноразово зверталася до Верховної Ради України щодо недосконалості та неефективності діючого Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти». Більше того, Асоціацією міст України був підготовлений і поданий на розгляд Верховної Ради проект Закону України про внесення змін до діючого Закону про закупівлі.
Однак, 1 грудня 2006 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти», в якому не враховані пропозиції органів місцевого самоврядування і який, нажаль, не покращує ситуацію у сфері державних закупівель, а ще більше ускладнює її:
А саме:

1.Зменшення вартісних меж закупівель без тендерних процедур з 30 тис. грн. до 20 тис. грн. для товарів і послуг та з 300 тис. грн. до 50 тис. грн. для робіт спричинить значне збільшення кількості проведення тендерних процедур, додаткові фінансові витрати учасників торгів, збільшення часу на проведення закупівель.
2. Вимога Закону про надання копій документів по кожній закупівлі в Тендерну Палату України приведе до значних затрат бюджетних коштів, адже кожна закупівля-це пакет різноманітних документів, який налічує до 30 сторінок інформації. За бюджетний рік це тисячі сторінок, які необхідно скопіювати і надіслати в м.Київ в паперовій або в електронній формі, де їх ніхто ніколи не буде читати.
Надання права Міжвідомчій комісії з питань державних закупівель при рахунковій Палаті України на всіх етапах здійснення процедури закупівлі запитувати та отримувати у замовника, учасника, інших осіб інформацію, документи та матеріали щодо діяльності тендерного комітету замовника, здійснених замовником закупівель, стану виконання договорів про закупівлю на будь-якій стадії виконання приведе до прямого втручання в роботу тендерного комітету та тиску на нього.
3. Відповідно до Закону, тендерна документація повинна затверджуватися тендерним комітетом замовника у термін, до подання оголошення про заплановану закупівлю. Така вимога ускладнює процедуру закупівлі в зв"язку з тим, що з моменту подання замовником оголошення в Бюлетень Тендерної Палати України до дати офіційної публікації цього оголошення минає два тижні. За цей термін раніше замовник мав можливість підготувати і затвердити тендерну документацію. Якщо оголошення відтепер не будуть прийматися без затвердження тендерної документації, це приведе до відтермінування закупівлі до двох тижнів.
4. Новим Законом передбачено, що під час проведення процедури торгів, мінімальна кількість учасників повинна становити не менше трьох. Відповідно до минулої редакції Закону кількість учасників становила не менше двох, і за таких умов багато торгів не відбувалося в результаті того, що навіть двох учасників не завжди можна було залучити до участі в торгах. Вимога ж Закону в частині того, що до оцінки тендерних пропозицій мають бути допущені не менше трьох учасників приведе до того, що більшість торгів замовник вимушений буде відмінити.
5. Відповідно до нового Закону зменшилися вартісні межі для проведення процедури запиту цінових пропозицій з 100 тис. грн. до 50 тис. грн. Крім того, ускладнилася і сама процедура проведення закупівлі запитом цінових пропозицій, а саме вимога обов"язкової публікації в офіційних виданнях оголошення про проведення таких торгів і оформлення всієї документації по схемі, наближеній до відкритих торгів, призведе до значного збільшення терміну проведення процедури закупівлі запитом цінових пропозицій з 10 днів до 30 днів.
6. Абсурдною по своїй суті є процедура закупівлі у одного учасника. Якщо компетентний орган документально підтверджує, що надавачем послуг чи виконавцем робіт є єдине підприємство, то, чому потрібно рішення тендерного комітету про вибір процедури закупівлі у одного учасника погоджувати в Тендерній Палаті України чи в Антимонопольному комітеті України? Невже в Києві краще знають ситуацію на регіональних ринках?
7. Нова редакція Закону залишає проблеми з оскарженням закупівель. У цивілізованому світі право на оскарження має тільки учасник торгів в певний проміжок часу. В Україні оскаржити процедуру закупівлі набудь-якій стадії може будь-яка фізична чи юридична особа, навіть та, яка не брала участі в торгах. За результатами такої скарги, Міжвідомча комісія з питань державних закупівель має право призупинити торги або їх відмінити, що приводить до значної затримки виконання ремонтних робіт, які як правило мають сезонний характер. В багатьох містах склалася парадоксальна ситуація, коли роботи виконані в повному обсязі, з виконавцем робіт проведені всі розрахунки, а надходять рішення про відміну торгів. Доцільним буде ввести норму до Закону, де передбачити можливість оскарження процедури закупівлі тільки учасниками торгів і в певний проміжок часу після їх проведення.
8. Всі питання, пов"язані з проведенням закупівель узгоджуються та вирішуються на рівні Тендерної Палати України та частково Антимонопольного комітету України, що приводить до затримки у їх вирішенні. Цю проблему можна вирішити значно простіше на рівні регіональних відділень Антимонопольного комітету України, особливо щодо проведення погодження процедури у одного учасника.
Вивчення положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти» показує, що затверджені зміни в законодавстві не приведуть до покращення стану державних закупівель, а тільки ускладнять виконання завдань, що стоять перед територіальними громадами міст, збільшать терміни проведення процедур закупівель, зменшать кількість учасників, бажаючих взяти участь у тендерах та не сприятимуть прозорості вирішення спірних питань.
Враховуючи викладене, звертаємось до Вас з проханням, всебічно проаналізувати негативні наслідки дії цього Закону України та сприяти його перегляду з метою удосконалення законодавства в галузі державних закупівель.

Звернення прийнято на засіданні
Правління Асоціації міст України та громад
16 січня 2007 року, м. Яремча

1 138 просмотров

Добавить комментарий