Суспільний проект «Стратегія державних закупівель» ініціює створення Національного агентства державних закупівель

Суспільний проект «Стратегія державних закупівель» ініціює створення Національного агентства державних закупівель.
Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив керівник проекту Володимир ВОЛКОВ.
За його словами, агентство повинне мати статус державного підприємства.
«Державними грошима повинна управляти держава», — переконаний В.ВОЛКОВ. За його словами, до наглядової ради агентства увійдуть представники Верховної Ради і громадськості.
Створення Національного агентства у сфері держзакупівель, на думку В.ВОЛКОВА, дасть можливість економіці України зробити крок вперед і підготувати умови для її активного розвитку.
Він зазначив, що існуюча система держзакупівель не повною мірою влаштовує деяких учасників ринку. «Якщо є незадоволеність, то потрібно розібратися, чому ця незадоволеність виникає і що потрібно зробити для удосконалення процесу відкритості, процесу конкуренції тощо», — сказав В.ВОЛКОВ.
Керівник проекту нагадав, що існують зауваження до діючої системи держзакупівель і у влади: «Вони викладені в рекомендаціях Президента після підписання ним останньої редакції закону (про держзакупівлі – УНІАН), вони викладені в розпорядженні голови Верховної Ради, який створив робочу групу з удосконалення законодавства».
У зв`язку з цим Суспільний проект «Стратегія державних закупівель» пропонує провести першу конференцію з проблеми держзакупівель за участю громадських організацій, фахівців, експертів, власті і, зокрема, розглянути питання створення Нацагентства.
В.ВОЛКОВ має намір запропонувати розглянути на конференції підхід до створення «якісно нового закону (про держзакупівлі – УНІАН), «а не змін і змін в закон, тому що ми вже маємо з 2000 року шосту зміну до змін».
Зокрема, на його думку, «цей закон повинен відрізнятися системою управління процесом, бути законом прямої дії, повинен сформувати повноваження держави при викладі пріоритетів розвитку економіки на методичній підставі».
Законом буде запропоновано створення Національного агентства, яке «має вносити пропозиції щодо методик проведення тендерів, встановити норми для їх прозорості і контролю, і з огляду пріоритетів економіки України видавати певні напрацювання, рекомендації, преференції для розвитку галузей, які визначені стратегією розвитку держави».
Як повідомив В.ВОЛКОВ, для участі в конференції також буде запрошено вище керівництво держави.
Як повідомляв УНІАН, 1 грудня 2006 р. Верховна Рада прийняла Закон “Про внесення змін в деякі закони України з питань закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти”. 5 січня 2007 р.
Президент Віктор ЮЩЕНКО підписав вказаний закон із зауваженнями. Зокрема, глава держави відзначав, що окремі положення цього закону викликають певні зауваження через недосконалість механізму здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти. На думку В.ЮЩЕНКА, деякі положення документа потребують подальших змін, зокрема з метою втілення позитивного міжнародного досвіду.
У зв`язку з цим Президент запропонував продовжити роботу над вдосконаленням механізму закупівель з тим, щоб підготувати нову редакцію Закону «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» і забезпечити ухвалення і офіційне обнародування відповідного закону до 15 серпня 2007 року.
«Вважав би за доцільне створити спільну робочу групу з підготовки нової редакції закону, із залученням до її складу народних депутатів України, представників Кабінету Міністрів України, Секретаріату Президента України, відповідних громадських організацій і науковців», — зазначив В.ЮЩЕНКО.

954 просмотров

Добавить комментарий