Меморандум про запобігання проявам корупції і спільну діяльність у сфері державних закупівель та боротьбу з фальсифікаторами

Тендерна палата закупівель за кошти бюджетів всіх рівнів, оприлюднює проект Меморандуму про запобігання проявам корупції і спільну діяльність у сфері державних закупівель та боротьбу з фальсифікаторами.
Також, однією із основних вимог підписаного документа є відставка ряду чиновників, які дискредитували себе у сфері держзакупівель.
МЕМОРАНДУМ
про запобігання проявам корупції і спільну діяльність у сфері державних закупівель та боротьбу з фальсифікаторами

Загальні положення
Сторонами, що підтримали Меморандум виступили громадські організації, спілки, асоціації, організації роботодавців, профспілки, об’єднання та громадяни, які зацікавлені у створенні прозорої системи держзакупівель та зниженні рівня корупції в цій сфері, боротьбі з фальсифікаторами законів у Верховній Раді України.
Цей Меморандум підготовлено з метою виходу з довготривалої кризи у сфері держзакупівель України.
Метою Меморандуму є сприяння створенню прозорої системи державних закупівель в Україні, що базуватиметься на міжнародних стандартах відкритості та прозорості використання державних коштів, у відповідності до Конституції України.
Стаття 1
Відродити Спеціальний уповноважений орган виконавчої влади з питань координації державних закупівель, який мав би повноваження контролю за раціональним та ефективним витрачанням державних коштів замовниками торгів.
Стаття 2
Визнати Спеціальну контрольну комісію з питань державних закупівель при Рахунковій палаті, як таку, що дискредитувала себе у сфері державних закупівель, зокрема, винесенням незаконних рішень щодо розгляду скарг з порушенням Конституції України і тим самим всіляко перешкоджаючі проведенню торгів.
Стаття 3
Правонаступник Спеціальної контрольної комісії з питань державних закупівель при Рахунковій палаті є Міжвідомча комісія з питань державних закупівель (далі — Міжвідомча комісія). Міжвідомча комісія має ще більше прав, але не створено механізму контролю за її діями. Пропонуємо виключити із Закону норми про функціонування Міжвідомчої комісії і передачу всіх повноважень Спеціальному уповноваженому органу виконавчої влади з питань координації державних закупівель.
Стаття 4
Ліквідувати монопольний механізм здійснення громадського контролю та участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики у сфері державних закупівель, який наданий ТПУ. Привести функції ТПУ у відповідності до Конституції України, Законам України „Про об’єднання громадян”, „Про інформацію” та „Про звернення громадян”. З метою попередження зловживання з боку ТПУ у складанні реєстрів, каталогів учасників, членів тендерних комітетів, передати ці та інші функції, не властиві громадським організаціям, якими наділена ТПУ, Спеціальному уповноваженому органу виконавчої влади з питань координації державних закупівель.
Стаття 5
Урядами провідних країн світу на законодавчому рівні закріплені положення щодо надання преференції вітчизняним виробникам під час здійснення державних закупівель.
Ми глибоко стурбовані ситуацією, щодо скасування умови захисту вітчизняного ринку державних закупівель через внесення відповідних змін до Закону України „Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти”.
Наголошуємо на негайному поверненні захисту державних інтересів та розвитку вітчизняного виробництва товарів, робіт і послуг в Україні.
Стаття 6
Підприємствам громадських організацій інвалідів та підприємствам кримінально-виконавчої системи та вітчизняним виробникам об’єднати свої зусилля на шляху подолання безпрецедентного рішення щодо ліквідації преференції для цих підприємств-виробників у сфері державних закупівель.
Стаття 7
Сприяти посиленню вимог та відповідальності, щодо оприлюднення інформації замовниками торгів щодо процедури закупівель для забезпечення прозорості процедур закупівель, зокрема, в системі Інтернет, а також поліпшення інформаційного забезпечення та супроводу процедур закупівель. Ми — за створення єдиної державної інформаційної системи у мережі Інтернет, яка відповідала б вимогам Закону України “Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти”.
Стаття 8
Надати пропозицію щодо залучення в робочу групу з питань удосконалення законодавства щодо державних закупівель, регулювання ринку державних закупівель та інших пов’язаних з цим питань, створеній відповідно до Розпорядження № 47 від 18 січня 2007 року Голови Верховної Ради України Олександра Мороза при Комітеті Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності, яку очолює Народний Депутат України Ткаченко Олександр Миколайович, представників громадськості, які підписали цей меморандум.
Стаття 9
Створити “чорний список чиновників”, які дискредитували себе у сфері держзакупівель та сфальсифікували закон про державні закупівлі.
Підписання Меморандуму започаткує постійне спільне напрацювання пропозицій щодо поліпшення системи державних закупівель, створення дійсно прозорого порядку проведення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти.
Сторони зобов’язуються вжити заходів для досягнення виконання домовленостей по цьому меморандуму протягом найближчого часу.

Щодо пропозицій та бажаючим підписати цей антикорупційний документ звертатися pr@procurement.in.ua

1 185 просмотров

Добавить комментарий